Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Zemek navždy

Ty inzeráty v novinách asi běžný čtenář přešel bez povšimnutí: v ČSAD Semily se rozhádali akcionáři a začali svolávat na různá místa v republice valné hromady – výsledkem bylo, že soud všechny zrušil a případem se zabývá policie.
Pozornější čtenář však zbystří, když zjistí, že jednou z postav okresního dramatu je ocelářský král Zdeněk Zemek. Člověk, který zanechal při svém podnikání jedny z největších dluhů v historii Česka – téměř pět miliard korun –, a průměrná čtyřčlenná rodina proto hradila jeho podnikatelský rozmach dvěma tisíci korunami. Autobusové klání nám všem připomnělo, že vlastně vůbec nevíme, co jeden z největších dlužníků nyní dělá a jak skončily jeho dluhy.

Fotografie: Zdeněk Zemek: spíš než král zchudlý zeman, ale z hutí ho nikdo nedostane. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Zdeněk Zemek: spíš než král zchudlý zeman, ale z hutí ho nikdo nedostane. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Ty inzeráty v novinách asi běžný čtenář přešel bez povšimnutí: v ČSAD Semily se rozhádali akcionáři a začali svolávat na různá místa v republice valné hromady – výsledkem bylo, že soud všechny zrušil a případem se zabývá policie.

Pozornější čtenář však zbystří, když zjistí, že jednou z postav okresního dramatu je ocelářský král Zdeněk Zemek. Člověk, který zanechal při svém podnikání jedny z největších dluhů v historii Česka – téměř pět miliard korun –, a průměrná čtyřčlenná rodina proto hradila jeho podnikatelský rozmach dvěma tisíci korunami. Autobusové klání nám všem připomnělo, že vlastně vůbec nevíme, co jeden z největších dlužníků nyní dělá a jak skončily jeho dluhy.

Vše bude mé

Letmý pohled na bývalé Zemkovo impérium říká, že se za posledních osm let příliš nezměnilo. Jeho hutě stále živoří na pokraji krachu, lidé dostávají výplaty se zpožděním a odboráři občas hrozí stávkou. Pohled na to, kde skončily jeho pětimiliardové dluhy, je podstatně zajímavější. Po chvíli pátrání vysvitne, že se stalo přesně to nejhorší, co se mohlo stát: své dluhy nakonec s obrovskou slevou koupil od překupníků sám Zemek.

Vyplývá z toho jednoznačná zpráva: díky svým kličkám nakonec docílil toho, že skoro všechny jeho dluhy zaplatili daňoví poplatníci – a jemu zbyl majetek očištěný o více než čtyři miliardy korun.

Spanilá jízda ocelářského magnáta Zdeňka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].