Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Globalizace na vaší návsi

Je-li něčím poslední desetiletí charakteristické, pak tempem změn. Svět kolem nás se rychle proměňuje a s ním i naše vztahy a vnitřní postoje. Seriózní média mívají tendenci redukovat svět vztahů na politiku a ekonomiku; „bulvár“ naopak na celebrity, násilí a sexualitu. Jenže mezi tím je celé široké pole vztahů, které se dají obtížně uchopit, a tak míjejí téměř nepovšimnuty.

Fotografie: Starat se o kozu je citově něco úplně jiného než žít se psem – vím, o čem mluvím. Foto Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Starat se o kozu je citově něco úplně jiného než žít se psem – vím, o čem mluvím. Foto Tomki Němec • Autor: Respekt

Je-li něčím poslední desetiletí charakteristické, pak tempem změn. Svět kolem nás se rychle proměňuje a s ním i naše vztahy a vnitřní postoje. Seriózní média mívají tendenci redukovat svět vztahů na politiku a ekonomiku; „bulvár“ naopak na celebrity, násilí a sexualitu. Jenže mezi tím je celé široké pole vztahů, které se dají obtížně uchopit, a tak míjejí téměř nepovšimnuty.

Manželství se psem

Dobře to je vidět třeba na vztahu ke psům a zvířatům obecně. Klasická psí jména jako Punťa nebo Alík v podstatě vymizela a na jejich místo nastoupila honosnější, jakoby lidská jména jako Theo, Beky či Tudor.

Pes se v době, kdy zhruba polovina všech manželských vztahů končí rozvodem, stává stále víc náhradním partnerem, který člověku v podstatě za jakýchkoli okolností poskytuje emoční podporu. Už to není podřízený hlídač jako Alík, ale také to není docela člověk, a tak mu neříkáme třeba Karle nebo Honzo, ale většinou jenom jménem, které se lidskému hodně blíží.

Vztah ke psům je přitom pro nemalou část populace zajímavější než třeba vztah k premiérovi nebo politické straně. Stačí poslouchat, o čem lidé doopravdy hovoří a kolik času věnují jednotlivým tématům.

Mnoho vztahů, které vypadají zcela nově, je ve skutečnosti pouze maskovanými návraty. Pes má sice dnes nesrovnatelně vyšší sociální status, než měl před dvaceti lety, má své lékaře, vyváženou stravu a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].