Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jízda vzrušeného hokejisty

Fotografie: Pozor, má zpocené ruce. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Pozor, má zpocené ruce. Foto ČTK • Autor: Respekt

Co v Česku čeká člověka, který se veřejně přizná, že je pirát silnic?

„Je to zážitek. Na dálnici z Brna do Bratislavy jsem s ním chvíli jel 300 kilometrů v hodině. Vzrušením se mi potily ruce.“ Tak tohle prohlásil před týdnem idol kluků a hokejový reprezentant Pavel Kubina na srazu milovníků ferrari v centru Prahy. Hlavního města země, kde za posledních deset let kvůli dopravním nehodám skončilo na hřbitovech celé jedno okresní město, konkrétně 13 110 lidí, třetina z nich kvůli rychlé jízdě. Nabízí se otázka: Co má vlastně dělat policie, když se někdo na veřejnosti chlubí tím, že naprosto ignoruje dopravní předpisy? Předstírat, že nevidí, neslyší, nebo dát nějak najevo nesouhlas?

Češi jsou mistři v porušování dopravních předpisů a rádi o tom i mluví. V polovině devadesátých let se Václav Havel svěřil novinářům, jak se šéfem mladoboleslavské Škodovky testovali na úzkých okreskách kolem Lán jeden z nových modelů sto šedesátkou. Později měl následovníky, třeba hokejistu Petra Sýkoru, který o sobě v novinách prohlašuje, že osmdesát kilometrů z Prahy do Plzně urazí za dvacet minut – tedy rychlostí 240 km za hodinu.

„Pokud se policie dozví, že někdo spáchal trestný čin nebo přestupek, musí konat,“ říká pražský advokát Tomáš Sokol. „Minimálně si dotyčného pozvat k podání vysvětlení.“ Podobný názor sdílí i politik, stínový ministr vnitra…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].