Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Cenné památky mizí a bohužel mizet jen tak nepřestanou

Minulý měsíc vyšel v Respektu článek popisující, jak snadno může přijít obec o prakticky jedinou historicky cennou stavbu (Jménem zákona: Zbourejte Hradčany, Respekt č. 10/2005). V popisovaném případě se konkrétně jednalo o Kročehlavský dvůr v Kladně.

Současný stav je opravdu bohužel takový, že zdaleka ne všechny cenné stavby jsou u nás zapsány na seznam památek, a tedy chráněny. K posuzování řady z nich opravdu často dochází až ve chvíli, kdy jsou ohroženy a kdy už bývá nezřídka pozdě. Je to způsobeno krom legislativních zmatků i tím, že pracovníci Národního památkového ústavu (NPÚ) jsou přetíženi a není prostě v jejich lidských silách všechny cenné stavby (dosud za památky neprohlášené) objevit, zdokumentovat a pro řízení ministerstva kultury kompletně připravit podklady.

Navíc památkářům drahocenný čas i energii odčerpává také fakt, že jsou zahlceni korespondencí s vlastníky památkových staveb, kteří nejsou ochotni dodržovat ochranný režim a snaží se mu všemožně vyhnout. A situace se může ještě zhoršit, neboť i NPÚ byl zařazen mezi pracoviště, kde má dojít k dalšímu snižování stavů.

Málo se také ví, že památkáři nemohou proti vůli vlastníka vstupovat na jeho pozemek a zjišťovat, zda náhodou jeho nemovitost není hodna prohlášení za památku. Nedávno takový prohřešek při posuzování jedné nechráněné stavby v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].