Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Až galský kohout zakokrhá

Evropou obchází strašidlo, strašidlo ústavní smlouvy. To si mohou říkat v zemích, které budou euroústavu přijímat ve všelidovém hlasování – jednou z nich je Francie, kde obavy rostou velmi razantně. Zatímco ještě loni v říjnu podporovalo přijetí ústavní smlouvy téměř 70 % Francouzů a jen každý třetí byl proti, v poslední době se situace podstatně změnila. Několik různých průzkumů z minulého týdne ukazuje, že proti euroústavě by se vyslovilo 54 % z těch, kteří chtějí přijít k referendu. To se má konat 29. května. O poslední květnové neděli by se tudíž Francie mohla stát prvním členem EU, který by ústavu zamítl. A protože jde o člena velkého, zakládajícího a nepostradatelného, de facto by tak euroústavu pohřbil.

Fotografie: Jean-Pierre Raffarin: Žádný strach, euroústava nemíří k liberalismu. Foto Profimedia.cz /AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Jean-Pierre Raffarin: Žádný strach, euroústava nemíří k liberalismu. Foto Profimedia.cz /AFP • Autor: Respekt

Evropou obchází strašidlo, strašidlo ústavní smlouvy. To si mohou říkat v zemích, které budou euroústavu přijímat ve všelidovém hlasování – jednou z nich je Francie, kde obavy rostou velmi razantně. Zatímco ještě loni v říjnu podporovalo přijetí ústavní smlouvy téměř 70 % Francouzů a jen každý třetí byl proti, v poslední době se situace podstatně změnila. Několik různých průzkumů z minulého týdne ukazuje, že proti euroústavě by se vyslovilo 54 % z těch, kteří chtějí přijít k referendu. To se má konat 29. května. O poslední květnové neděli by se tudíž Francie mohla stát prvním členem EU, který by ústavu zamítl. A protože jde o člena velkého, zakládajícího a nepostradatelného, de facto by tak euroústavu pohřbil.

Vzpomeňme na Maastricht

Francouzští politici neberou tyto průzkumy na lehkou váhu, protože jim připomínají, jak málo chybělo k neúspěchu při schvalování Maastrichtské smlouvy před třinácti lety. Tehdy naopak průzkumy stabilně ukazovaly čísla hodně nad šedesát procent a výsledkem byla těsná většina 51,4 % hlasů pro přijetí smlouvy. „Maastrichtský efekt“, kdy se voliči rozhodli na poslední chvíli volit protievropsky, zakořenil hluboko ve francouzské politické kultuře a dnes vyvolává o to větší nervozitu, oč níže stojí voličské preference.

Pro prezidenta Jacquese Chiraca je evropská ústava prestižní záležitostí. Jejímu vyjednání…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].