Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

V zemi, kde podnikatel čeká 88 dnů

Tuzemské obchodní rejstříky považují podnikatelé za jednu z hlavních brzd podnikání a na jejich pomalost a složitost se dokonce snáší kritika Evropské unie. Ve sněmovně se nyní objevila novela zákona, která má zápis do rejstříků urychlit. Po letech váhání a odkladů ze strany vlády se tak alespoň poslanci snaží udělat krok správným směrem.

Fotografie: Nemáte správné papíry? Tak zpátky do fronty! Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Nemáte správné papíry? Tak zpátky do fronty! Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Tuzemské obchodní rejstříky považují podnikatelé za jednu z hlavních brzd podnikání a na jejich pomalost a složitost se dokonce snáší kritika Evropské unie. Ve sněmovně se nyní objevila novela zákona, která má zápis do rejstříků urychlit. Po letech váhání a odkladů ze strany vlády se tak alespoň poslanci snaží udělat krok správným směrem.

Chybí vám razítko

Předloni v srpnu požádal český výrobce sportovní výstroje VHV Opus pražský městský soud o banální věc: valná hromada vyměnila vedení společnosti a firma chtěla změnu zapsat do obchodního rejstříku. „Po devíti měsících nám od soudu přišla žádost o doplnění, protože na několika čestných prohlášeních nových členů představenstva chybělo notářské razítko,“ říká předseda představenstva firmy Pavel Herna. Společnost chybějící razítka hned doplnila, ale letos v srpnu, po dalších 14 měsících, se dozvěděla, že je potřeba další razítko. Změna dodnes není zapsána. „Paralyzuje to chod firmy. Když uzavíráte nějakou smlouvu, každý chce výpis z rejstříku a jen obtížně vysvětlujete, že za firmu můžete jednat, když nejste zapsán,“ rozčiluje se Herna.

Od roku 2001 pro obchodní rejstříky přitom platí, že mají stanovenou lhůtu 15 dnů, během níž musí buď vyhovět, či požádat o doplnění dokladů. „V 95 procentech lhůtu dodržíme, ale občas se vyskytnou komplikace,“ připouští místopředsedkyně Městského soudu v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].