Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Teď

Rámeček
ADRIENA ŠIMOTOVÁ se narodila v roce 1926 v Praze. Studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové (prof. Kaplický), kde zůstala dva roky na aspirantuře. Je jednou z nejvýraznějších představitelek generace 60. let. V 70. letech ji nový životní pocit vedl k tragickému vidění lidské existence. S aktuálními minimalistickými proudy cítila potřebu čistého, redukovaného tvaru, neopustila však smyslovou skutečnost, která je pro ni důležitá dodnes. Za své dílo získala řadu ocenění – je mj. nositelkou francouzského Rytířského řádu za literaturu a umění, a její obrazy jsou zastoupeny v galeriích po celém světě. V Čechách vystavuje od roku 1960, velkou událostí byla retrospektivní výstava ve Veletržním paláci před dvěma lety. Její zatím poslední výstava byla otevřena před několika dny v Toulouse.
Konec rámečku

Jak vzniká obraz Adrieny Šimotové?
Dalo by se říci, že jde ke mně a že já mu jdu nějakým způsobem naproti. Když mám pocit, že dílem procházím a jdu za něj dál, povedou se nejsilnější věci. Když ne, objeví se i u mě starý nebezpečný rys českého umění: estetizace. A skutečné sdělení pak zmizí.
Dnešní postmoderna dává přednost odstupu. Já se naopak k věci přibližuju, až jsem co nejblíž a objektu se dotýkám. Když nejsem osobní, nejsem ani obecná, a pak není na co se dívat: vznikne jen prázdný, dutý obraz.

Fotografie: Adriena Šimotová. Foto: Pavel Štecha • Autor: Respekt
Fotografie: Adriena Šimotová. Foto: Pavel Štecha • Autor: Respekt

ADRIENA ŠIMOTOVÁ se narodila v roce 1926 v Praze. Studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové (prof. Kaplický), kde zůstala dva roky na aspirantuře. Je jednou z nejvýraznějších představitelek generace 60. let. V 70. letech ji nový životní pocit vedl k tragickému vidění lidské existence. S aktuálními minimalistickými proudy cítila potřebu čistého, redukovaného tvaru, neopustila však smyslovou skutečnost, která je pro ni důležitá dodnes. Za své dílo získala řadu ocenění – je mj. nositelkou francouzského Rytířského řádu za literaturu a umění, a její obrazy jsou zastoupeny v galeriích po celém světě. V Čechách vystavuje od roku 1960, velkou událostí byla retrospektivní výstava ve Veletržním paláci před dvěma lety. Její zatím poslední výstava byla otevřena před několika dny v Toulouse.

Jak vzniká obraz Adrieny Šimotové?

Dalo by se říci, že jde ke mně a že já mu jdu nějakým způsobem naproti. Když mám pocit, že dílem procházím a jdu za něj dál, povedou se nejsilnější věci. Když ne, objeví se i u mě starý nebezpečný rys českého umění: estetizace. A skutečné sdělení pak zmizí.

Dnešní postmoderna dává přednost odstupu. Já se naopak k věci přibližuju, až jsem co nejblíž a objektu se dotýkám. Když nejsem osobní, nejsem ani obecná, a pak není na co se dívat: vznikne jen prázdný, dutý obraz.

Tajemství

Kdy jste šla poprvé svému obrazu, jak říkáte, …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].