Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vážná otázka pro ODS

Je to ticho před bouří, říkají o atmosféře v ODS někteří její poslanci. Na povrchu se zdá, že je vše v pořádku a strana se může těšit na pohodlné volební žně – nejprve v listopadu v krajích a v Senátu, za necelé dva roky v celostátních volbách do sněmovny.
Jenže jistota příštích vítězů se poslední dobou vytrácí. Sociální demokraté se Stanislavem Grossem evidentně ožili. Lidovce zase vede Miroslav Kalousek, který se občas chová a mluví jako šéf vlády, občas jako šéf opozice a obě role mu sednou. Ale kam se poděl Mirek Topolánek? ODS se má v prosinci rozhodnout, zda bude současný předseda i jejím volebním lídrem. Pokud bude Topolánek ticho jako dosud, skutečně může sklidit na kongresu bouři.

Fotografie: Falešný možná není, ale vypadá prázdně. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Falešný možná není, ale vypadá prázdně. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Je to ticho před bouří, říkají o atmosféře v ODS někteří její poslanci. Na povrchu se zdá, že je vše v pořádku a strana se může těšit na pohodlné volební žně – nejprve v listopadu v krajích a v Senátu, za necelé dva roky v celostátních volbách do sněmovny.

Jenže jistota příštích vítězů se poslední dobou vytrácí. Sociální demokraté se Stanislavem Grossem evidentně ožili. Lidovce zase vede Miroslav Kalousek, který se občas chová a mluví jako šéf vlády, občas jako šéf opozice a obě role mu sednou. Ale kam se poděl Mirek Topolánek? ODS se má v prosinci rozhodnout, zda bude současný předseda i jejím volebním lídrem. Pokud bude Topolánek ticho jako dosud, skutečně může sklidit na kongresu bouři.

Lehký vánek Topolánek

Mirek Topolánek rozhodně neměl lehký úkol. Musel převzít stranu po nedotknutelném otci zakladateli a zároveň ustát mocenské ambice řady svých kolegů. Vždyť před dvěma lety se dokonce mluvilo o tom, že po odchodu Václava Klause se strana může rozpadnout. Topolánek udržel tým pohromadě a preference strany jsou stabilně nad hranicí třiceti procent (což je momentálně dvakrát víc než podpora ČSSD). Uvnitř ODS se uvolnila atmosféra a začaly vznikat plány stínových ministrů.

Jenže aktivita jako by se s postupem času vytrácela a opoziční program zůstal u řečí. Ne že by strana občas neměla dobré nápady – naposledy návrh stínového ministra spravedlnosti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].