Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Fotografie: Petr Wojnar s rozpuštěným plastem: Kdo napíše nepravdu, bude litovat. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Petr Wojnar s rozpuštěným plastem: Kdo napíše nepravdu, bude litovat. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Biochemik Petr Wojnar patřil k hrdinům letošního léta. V televizi i v novinách (včetně Respektu) předváděl svůj revoluční vynález – „bioplast“, který by se vyrovnal PET obalům, ovšem na rozdíl od nich by se po vyhození na skládku neškodně rozložil. V září se ale rozhořčeně ozvalo několik výrobních družstev invalidů, jimž po spolupráci s výmluvným vynálezcem v minulých letech zbyly jen milionové dluhy. Wojnar pak nebyl dlouho k zastižení. Teď je zpátky, a jak prohlašuje, své kritiky „zničí“.

Plasty rozkládající se v neškodnou látku se zkoušejí v Americe, jejich rozšíření ale brání vysoké výrobní náklady. Petr Wojnar tvrdil, že vynalezl převratně laciný plast na bázi škrobu, a zájemcům předváděl prototypy příborů, obalů a lahví. „Američané mi zaplatili za několik licencí čtyři miliardy korun,“ řekl Respektu v červenci. Počátkem září však na podobný článek v Hospodářských novinách reagovalo pražské družstvo invalidů Obzor. Wojnarovy stroje a licenci si za 12 milionů pořídilo už před šesti lety, jenže zázrak nefungoval – příbory se při používání kroutily, zato se však dodnes nerozložily. Podobně si stěžuje družstvo Orlík Kompresory z Ústí nad Orlicí či Služba z Českých Budějovic.

S invalidy neuzavíral smlouvu Wojnar, jednala za něj firma ECO Queen. Ta se také zavázala zajistit odbyt zboží, což – vzhledem k vyrobeným zmetkům – nesplnila.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].