Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Fotbalová špína vyplouvá

„Korupce ve fotbale má rysy organizovaného zločinu. Jsem zděšen z toho, co se tam děje,“ říká kroměřížský státní zástupce Pavel Pukovec, který od jara dozírá na vyšetření většiny případů ze stále se rozrůstající úplatkářské aféry v nejvyšší lize.
Minulé pondělí MF Dnes zveřejnila nové přepisy odposlechů, na nichž přední rozhodčí souhlasí s nabídkami úplatků, včetně třeba noci s prostitutkou. Na světlo vycházejí další informace o propletenci přátelských vztahů mezi sudími a fotbalovými bossy. Nový ročník ligy však jede dál, jako by se nechumelilo.

Fotografie: Křišťálově čistý Puček: Pár přátelských půjček a noc v hotelu? Nic mi přece nezakazuje podnikat. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Křišťálově čistý Puček: Pár přátelských půjček a noc v hotelu? Nic mi přece nezakazuje podnikat. Foto ČTK • Autor: Respekt

„Korupce ve fotbale má rysy organizovaného zločinu. Jsem zděšen z toho, co se tam děje,“ říká kroměřížský státní zástupce Pavel Pukovec, který od jara dozírá na vyšetření většiny případů ze stále se rozrůstající úplatkářské aféry v nejvyšší lize.

Minulé pondělí MF Dnes zveřejnila nové přepisy odposlechů, na nichž přední rozhodčí souhlasí s nabídkami úplatků, včetně třeba noci s prostitutkou. Na světlo vycházejí další informace o propletenci přátelských vztahů mezi sudími a fotbalovými bossy. Nový ročník ligy však jede dál, jako by se nechumelilo.

Nejlepší rozhodčí

Ve zveřejněných odposleších hraje důležitou roli známý rozhodčí Lubomír Puček. Pětkrát vyhrál „Křišťálovou píšťalku“ (cena fotbalových funkcionářů a osobností pro nejlepšího sudího), Moravskoslezský deník jej před týdnem nadšeně nazval „nejlepším moravským rozhodčím všech dob“. V roce 1995 se blýskl veřejným prohlášením, že před časem odmítl úplatek dvou tehdejších fotbalových bossů. Když se ale o jeho slova začala zajímat policie, Puček odmítl vypovídat a tím vše skončilo. Zato se od té doby datuje přátelství s jedním z těch, které obvinil z korupce – majitelem drnovického klubu Janem Gottvaldem.

Od minulého týdne kolem Pučka přituhuje. Jen pro připomenutí: v zatím poslední vlně obvinění došlo na Opavu. Sportovní manažer tamního klubu Gustav Santarius, jak vyplývá z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].