Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Cizincem v Moskvě

V Rusku utahuje prezident Putin čím dál víc šrouby, varují západní novináři. Nejprve si ochočil hlavní média, pak ovládl parlament a teď – v rámci „bezpečnostních opatření“ po masakru v Beslanu – hodlá osekat další demokratické výdobytky: dosud volené regionální gubernátory zamýšlí napříště jmenovat sám. A ještě jako by toho přitvrzování pořád nebylo dost.
Současnou atmosféru v ruské metropoli z pohledu občanů se snaží zachytit následující text. Jeho autor pobýval v Moskvě předloni a znovu na několik měsíců letos. Některé posuny a proměny přitom nešlo přehlédnout.

Fotografie: Tehdy se tu ještě dalo slavit. (Moskevský Arbat na den námořnictva, foto z roku 1991.) Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Tehdy se tu ještě dalo slavit. (Moskevský Arbat na den námořnictva, foto z roku 1991.) Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

V Rusku utahuje prezident Putin čím dál víc šrouby, varují západní novináři. Nejprve si ochočil hlavní média, pak ovládl parlament a teď – v rámci „bezpečnostních opatření“ po masakru v Beslanu – hodlá osekat další demokratické výdobytky: dosud volené regionální gubernátory zamýšlí napříště jmenovat sám. A ještě jako by toho přitvrzování pořád nebylo dost.

Současnou atmosféru v ruské metropoli z pohledu občanů se snaží zachytit následující text. Jeho autor pobýval v Moskvě předloni a znovu na několik měsíců letos. Některé posuny a proměny přitom nešlo přehlédnout.

První dojem: fízlové

„Máš propadlé vízum. Budeš obviněn a vyhoštěn z Ruské federace,“ říká milicionář při listování mým pasem. Vízum je v pořádku, ale jak to prokázat? Pas drží v ruce milicionář a odmítá ho vydat. Jak mě varovali moskevští známí, obvykle následuje pokyn „pojechali v otdělenije“– s očekáváním, že po příchodu na stanici se zadržený nešťastník raději vykoupí úplatkem. V tomto případě však stačilo pronést stejně výhrůžným tónem, že si budu stěžovat na českém velvyslanectví, a milicionář pas neochotně podává zpátky.

Už po atentátech na moskevské obytné domy v roce 1999 a následném rozpoutání druhé války proti Čečensku, tedy krátce po nástupu Vladimira Putina do funkce, byly posíleny policejní oddíly hlídkující v moskevském metru. Zaměřit se na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].