Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Květy a krev podle Campionové

Do českých kin vstoupil minulý čtvrtek erotický thriller Piková trojka, a přestože oplývá otevřenými sexuálními scénami a brutálním násilím, milovníky nenáročné podívané asi neuspokojí. Režisérkou a scenáristkou je totiž Jane Campionová (Piano, Portrét dámy, Jako dým), která bere všechna zaběhnutá schémata žánru jen jako východisko k upřímné autorské výpovědi a především k brilantní hře s divákem. Autorka nedodržuje thrillerový rytmus, neskládá detektivní příběh tak, aby divák mohl spolu s hlavní hrdinkou neustále přemýšlet o případném vrahovi, příběh dokonce ani nekončí překvapivým způsobem. Daleko větší význam pro ni totiž má vykreslení atmosféry současné Ameriky a jejích komplikovaných sexuálních vztahů. Jane Campionová, často zjednodušeně označovaná za radikální feministku, se znovu vydává hluboko do hlubin ženské duše a především těla.

Fotografie: Autoerotikou proti odcizení. (Meg Ryanová jako Frannie Averyová.) Foto falcon • Autor: Respekt
Fotografie: Autoerotikou proti odcizení. (Meg Ryanová jako Frannie Averyová.) Foto falcon • Autor: Respekt

Do českých kin vstoupil minulý čtvrtek erotický thriller Piková trojka, a přestože oplývá otevřenými sexuálními scénami a brutálním násilím, milovníky nenáročné podívané asi neuspokojí. Režisérkou a scenáristkou je totiž Jane Campionová (Piano, Portrét dámy, Jako dým), která bere všechna zaběhnutá schémata žánru jen jako východisko k upřímné autorské výpovědi a především k brilantní hře s divákem. Autorka nedodržuje thrillerový rytmus, neskládá detektivní příběh tak, aby divák mohl spolu s hlavní hrdinkou neustále přemýšlet o případném vrahovi, příběh dokonce ani nekončí překvapivým způsobem. Daleko větší význam pro ni totiž má vykreslení atmosféry současné Ameriky a jejích komplikovaných sexuálních vztahů. Jane Campionová, často zjednodušeně označovaná za radikální feministku, se znovu vydává hluboko do hlubin ženské duše a především těla.

Sídliště zbloudilých duší

Hlavní hrdinkou příběhu je středoškolská profesorka Frannie Averyová (Meg Ryanová). Upjatá, osamělá a emancipovaná žena se jednoho dne seznámí s detektivem Jamesem Malloyem (Mark Ruffalo), vyšetřujícím vraždy mladých dívek v okolí jejího bytu. Frannie, která se neustále zmítá mezi sebeovládáním a nespoutanou sexuální touhou, postupně stále více podléhá jeho kouzlu, znovuobjevuje téměř ztracenou sexualitu a zároveň se stává středem zájmu masového vraha, jemuž je James na stopě. V podstatě jde o triviální příběh, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].