Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Castro vytáhl proti internetu

Režimu Fidela Castra by asi nevadilo, kdyby se internet používal jenom k diskusím třeba o počasí. Protože ale slouží i jako aréna těm, kteří se snaží bojovat proti komunistickému skanzenu na Kubě, rozhodl se uživatelům znepříjemnit život. Havana vydala výnos, vstupující v platnost tuto sobotu, na jehož základě bude mít napříště přístup na internet pouze úzká skupina Kubánců. Konkrétně novináři, lékaři a někteří státní zaměstnanci. Ti se budou moci i nadále připojovat ze svého domova, a to za sazby v pesech, jakkoli k dispozici budou mít pouze státními orgány náležitě vyselektované stránky.

Fotografie: S počítači se Kubánci seznámit mohou, jako například v havanském • Autor: Respekt
Fotografie: S počítači se Kubánci seznámit mohou, jako například v havanském • Autor: Respekt

Režimu Fidela Castra by asi nevadilo, kdyby se internet používal jenom k diskusím třeba o počasí. Protože ale slouží i jako aréna těm, kteří se snaží bojovat proti komunistickému skanzenu na Kubě, rozhodl se uživatelům znepříjemnit život. Havana vydala výnos, vstupující v platnost tuto sobotu, na jehož základě bude mít napříště přístup na internet pouze úzká skupina Kubánců. Konkrétně novináři, lékaři a někteří státní zaměstnanci. Ti se budou moci i nadále připojovat ze svého domova, a to za sazby v pesech, jakkoli k dispozici budou mít pouze státními orgány náležitě vyselektované stránky.

Za 260 USD

Brouzdat se nerušeně po webu může dnes jen několik málo tisícovek Kubánců. Vláda kontroluje všechny čtyři poskytovatele internetových služeb na ostrově a je pro ni hračkou zablokovat kteroukoli stránku, jejíž obsah shledá závadným. Kubánští počítačoví nadšenci, informaticos, zatím obcházeli zákazy tím, že pracovali s laptopy, které jim dovezli známí ze zahraničí. Hardware i software různě adaptovali na ostrovní podmínky. A choulostivé materiály například zásadně zabalovali jako textové přílohy. S tím bude od nynějška konec. Státní telekomunikační společnost Etecsa se má na základě nového výnosu postarat o to, aby internet zůstal nedostupný všem, kdo používali připojení vypůjčené či koupené na černém trhu.

Castro dobře ví, co činí. Kubánci s přístupem na internet nepochybně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].