Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Brusel kárá Sobotku

Naše neochota kultivovat zdejší systém rozdělování veřejných peněz popíchla Brusel k rychlé odpovědi: Evropská komise nám zablokovala možnost čerpání peněz z programu Phare. Totéž potkalo všechny nové členy Unie s výjimkou Maďarska a Malty. A je to vlastně dobrá zpráva. Počkat si nějaký čas na čtyři miliardy korun výměnou za průhledná pravidla pro jejich rozdělování se vyplatí. O to víc, že se hraje také o průhlednost rozdělování mnohem větší částky – jen do roku 2006 jde o balík až osmdesáti miliard korun ze strukturálních a dalších fondů EU.

Fotografie: Kam jsem tu nejlepší zakázku jenom dal? Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Kam jsem tu nejlepší zakázku jenom dal? Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Naše neochota kultivovat zdejší systém rozdělování veřejných peněz popíchla Brusel k rychlé odpovědi: Evropská komise nám zablokovala možnost čerpání peněz z programu Phare. Totéž potkalo všechny nové členy Unie s výjimkou Maďarska a Malty. A je to vlastně dobrá zpráva. Počkat si nějaký čas na čtyři miliardy korun výměnou za průhledná pravidla pro jejich rozdělování se vyplatí. O to víc, že se hraje také o průhlednost rozdělování mnohem větší částky – jen do roku 2006 jde o balík až osmdesáti miliard korun ze strukturálních a dalších fondů EU.

Obratně se slovy

Nic není zajímavější než to, co úředník nechce říct. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil ministr financí Bohuslav Sobotka. Když totiž začátkem srpna Evropská komise oznámila, že nám pozastaví čerpání peněz z programu Phare (celkem jde o 3,7 miliardy korun), plnily se noviny hlavně zprávami o tom, co všechno tady vinou bruselských byrokratů nebude – kočičí hlavy místo asfaltu v Horní ulici v Českém Krumlově, kanalizace ve vsích na Chebsku či opravený hrázděný dům na náměstí Hrádku nad Nisou. Pak ale Sobotkův mluvčí odmítl zveřejnit chyby, kterými si jeho úřad pozastavení peněz vykoledoval, a tajnost vysvětlil „přáním Evropské komise“. Vzbuzený zájem novinářů brzy odhalil, že je to trochu jinak. Zástupce Evropské komise Christian Bourgin se před českými úředníky jen zmínil, že zpráva o schopnosti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].