Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Existenciální úzkost informatiky

V Silicon Valley by Nicholas Carr soutěž v popularitě rozhodně nevyhrál. Už půl roku na něj ředitelé velkých počítačových firem myslí zhruba stejně jako američtí politici na Usámu bin Ládina. Co jim tento publicista a redaktor Harvard Business Review (HBR) provedl tak hrozného? Zjednodušeně řečeno – prohlásil nahlas, že císař je nahý. Což se, jak známo, neodpouští.

mobrazek_69.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_69.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Zdá se, že doba, kdy lidé každých pár let vyhazovali staré počítače a ochotně si kupovali horké novinky, je v nenávratnu. Foto mediabanka.cz / hulton archive • Autor: Respekt
Fotografie: Zdá se, že doba, kdy lidé každých pár let vyhazovali staré počítače a ochotně si kupovali horké novinky, je v nenávratnu. Foto mediabanka.cz / hulton archive • Autor: Respekt

V Silicon Valley by Nicholas Carr soutěž v popularitě rozhodně nevyhrál. Už půl roku na něj ředitelé velkých počítačových firem myslí zhruba stejně jako američtí politici na Usámu bin Ládina. Co jim tento publicista a redaktor Harvard Business Review (HBR) provedl tak hrozného? Zjednodušeně řečeno – prohlásil nahlas, že císař je nahý. Což se, jak známo, neodpouští.

Nekupujte to

V květnovém HBR Carr zveřejnil článek s titulem „Na informačních technologiích nezáleží“ (IT Doesn’t Matter). Říká v něm zhruba toto: počítače a příbuzné technologie přestaly poskytovat podnikům konkurenční výhodu, protože se už staly samozřejmostí. „Nikdo se nebude přít o tom, že informační technologie dnes tvoří páteř byznysu,“ píše Carr. „Jde však o to, že schopnost těchto technologií odlišit jednu firmu od druhé, vyčlenit ji z řady, neúprosně klesá s tím, jak je informatika dostupná všem.“ Vyvozuje z toho doporučení: omezit investice do počítačových technologií; přestat v nich hledat strategickou výhodu, protože tam není; přestat používat to nejmodernější, co je na trhu, a sázet raději na prověřená a stabilní řešení; hledat v použití IT vyšší bezpečnost transakcí a úsporu nákladů, nikoli nové obchodní příležitosti. A oheň byl na střeše.

Carr rozčilil lidi z počítačového byznysu ne proto, že by byl příliš objevný, ale právě naopak. Neudělal totiž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].