Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Prezidentovi navzdory

Fotografie: Brno, čtvrtek ráno: sto první hlas letí do sněmovny. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Brno, čtvrtek ráno: sto první hlas letí do sněmovny. Foto ČTK • Autor: Respekt

Bušení do stolu, vzrušené výkřiky, urážky, ale i nečekané projevy solidarity – to vše zažívala minulý týden Poslanecká sněmovna, když měla rozhodovat o prezidentském vetu zákona o dani z přidané hodnoty. Výsledek už je známý, přesto je zajímavé podívat se do nitra parlamentu ve chvílích, kdy hrozilo zhroucení podnikatelů, pád vlády a kolaps zraněného ministra.

Tiše, řeční Sobotka

V úterý před jedenáctou hodinou to v kuloárech před poslaneckým sálem jenom vře. Už dlouho nepřetékaly tolika novináři, poradci poslanců či ministrů a samozřejmě i samotnými zákonodárci. Hlavní sál se po chvíli černá obleky, tu a tam doplněnými barevnějším šatem poslankyň. Vytvářejí se hloučky, největší je kolem nového ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho, kterému jdou ke jmenování poblahopřát zejména komunističtí poslanci.

Ještě než stačí předseda sněmovny Lubomír Zaorálek vysvětlit proceduru hlasování, hlásí se o slovo místopředseda klubu ODS Oldřich Vojíř: „Myslím, že je naprosto zřejmé, že se díky postupu vlády dostala jak Česká republika, tak podnikatelé České republiky do velmi složité situace,“ začíná svou řeč. Z lavic vládních poslanců se jako ozvěnou vrací: „To díky panu prezidentovi.“ Poslanec Vojíř ale pokračuje: Ne, bylo chybou vlády, že zákon „předložila velmi pozdě“ a navíc jde o „hybrid“, který má „účelově zalepit státní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].