Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Romové povstali, konečně

Byla to snad nejmenší rebelie, kvůli které byla kdy povolána armáda. Vlna romských bouří na východním Slovensku za sebou nechala škody v ceně jednoho drahého auta – zhruba za sedm set tisíc slovenských korun. A v kontextu posledních patnácti let to byla také rebelie nejpotřebnější. Ano, krást a natož rabovat se nemá. Jenže nemá se ani lhostejně přihlížet, jak se valná část příslušníků celé jedné národnostní menšiny propadá ze své chudoby někam hloub – do míst, kde hrozí bezvýchodný hlad. Takže až budou všichni rabovači pochytáni a všechny výlohy zaskleny, můžeme přemýšlet, co dál. A to nejen na Slovensku, ale i v Česku. Problém totiž „uklidněním situace“ rozhodně nekončí. Vzpoura zoufalých se může opakovat, příště už v horším, poučenějším provedení.

Fotografie: Jsme tady, musíte s námi počítat. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Jsme tady, musíte s námi počítat. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Byla to snad nejmenší rebelie, kvůli které byla kdy povolána armáda. Vlna romských bouří na východním Slovensku za sebou nechala škody v ceně jednoho drahého auta – zhruba za sedm set tisíc slovenských korun. A v kontextu posledních patnácti let to byla také rebelie nejpotřebnější. Ano, krást a natož rabovat se nemá. Jenže nemá se ani lhostejně přihlížet, jak se valná část příslušníků celé jedné národnostní menšiny propadá ze své chudoby někam hloub – do míst, kde hrozí bezvýchodný hlad. Takže až budou všichni rabovači pochytáni a všechny výlohy zaskleny, můžeme přemýšlet, co dál. A to nejen na Slovensku, ale i v Česku. Problém totiž „uklidněním situace“ rozhodně nekončí. Vzpoura zoufalých se může opakovat, příště už v horším, poučenějším provedení. Aspoň strach z tohoto vývoje, když nic jiného, by měl většinovou společnost povzbudit k úvaze, co vlastně přivádí zdejší Romy do mizérie a jak s tím skoncovat. Dojde-li k tomu, stálo těch pár pytlů mouky a pár modřin za to – Romům i bílým. V opačném případě nezbývá než konstatovat, že příští lekce bude bolet víc.

Osamělí

Při pohledu zpět a bližším zamyšlení se člověk neubrání otázce: Co si vůbec slovenští politici mysleli, že se po seškrtání dávek s jejich romskými občany stane? V zemi jich žijí stovky tisíc, podstatná část z nich v ubohých podmínkách asijských slumů, ze kterých prakticky nemají šanci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].