Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

A navíc je to Španěl

Fotografie: Velvyslanec Cibrian: „Tak se přece ptejte, milí přátelé!” Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Velvyslanec Cibrian: „Tak se přece ptejte, milí přátelé!” Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Nadcházející čtyři měsíce bude Česko křižovat zvláštní mercedes. Na turné po okresních a krajských městech se v něm vydal velvyslanec Evropské komise v Praze Ramiro Cibrian. Nabízí Cibrian Čechům, aby se ho osobně přeptali na všechny nejasnosti kolem vstupu do Evropské unie.

Příklad pro Moraváky

Jsme v Kroměříži, posledním z šesti míst, do kterých velvyslanec Cibrian při své dvoudenní cestě jižní Moravou zavítal. Svítivě žlutá cedule nasměrovává chodce z náměstí do sálu zdejšího Klubu Stará pekárna, kde se koná veřejná debata o vstupu do EU. U podlouhlých stolů sedí asi padesátka místních s očima zvednutýma k vyvýšenému pódiu. “Evropská unie zažila krizi a to je dobré. Ukázalo se, že Unie není žádný superstát, ale unie suverénních států,” říká na začátku pečlivou češtinou Cibrian a připomíná nejednotnost EU v přístupu k válce proti Iráku. Starší lidi, kteří tvoří polovinu účastníků debaty, ale tento problém moc nezajímá a žádají odpověď na “praktičtější” otázky.

“Jmenuji se Vyskočil a chtěl bych vědět, jestli budeme my důchodci po vstupu cestovat stejně, jak je zvykem u důchodců v Evropě,” ptá se starší pán s brýlemi. “Cestovat už mohou, ale možná ne první třídou. To já však také ne,” reaguje Cibrian, obavy ale nezaplašil. “To záleží na penězích a my nemáme naději, že bychom si na to v příštích deseti letech vydělali,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].