Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Migranti za všechny dolary

mobrazek_262.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_262.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Naučíte se už mezi námi rozlišovat, pane profesore? Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Naučíte se už mezi námi rozlišovat, pane profesore? Foto ČTK • Autor: Respekt

Před měsícem napsal Václav Klaus do Lidových novin recenzi, v níž přitakával studii Australana Wolfganga Kaspera. Ten se dovolává suverénního práva nepřijímat cizince, vybírat si imigranty a odmítá multikulturní politiku, protože podle jeho přesvědčení neúměrně zvyšuje náklady na fungování společnosti. Souhlasná dikce Klausovy recenze a skutečnost, že její autor je významným českým politikem, bohužel ovlivnila všechny následné reakce včetně textu Marka Švehly Homogenní muž (Respekt č. 5/2003).

Místo věcné debaty o cizincích jsme se tak dočkali trochu zmatené výměny názorů, v níž jsou směšovány migrace nucená s migrací ekonomickou, legální pobyt cizinců s pobytem ilegálním a podobně. Nerozlišování mezi různými skupinami cizinců, kterého se Klaus i jeho oponenti dopustili, je přitom ke škodě věci. Už proto, že migrace je fenomén, který nelze zastavit, a bez pragmatického zhodnocení jejích vlivů na hostitelskou společnost se nelze rozhodnout, zda a v jaké míře se jí otevírat či naopak.

Kojoti mají žně

Kontrola příchodu cizinců do země je z bezpečnostních důvodů pochopitelná. Důležitá je ale míra restrikce. Blokovat migraci je obecně drahé. Náklady spojené s udržováním takových opatření mohou dosáhnout závratných částek a efektivita přitom zůstává sporná.

Například snaha snížit počet mexických migrantů do Spojených…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].