Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

ÚterýTaké belgické břehy pokryla ropa. Ropa z vraku norského tankeru Tricolor dorazila na belgické pláže. Povlak nafty pokryl asi 14 ze 66 kilometrů belgického pobřeží mezi městy Bredene a Blankenberge. Jakmile se první ropné skvrny objevily na plážích, pustily se do jejich odstraňování místní úřady a 50 dobrovolných hasičů. Odhaduje se, že asi deset tun ropy z Tricoloru, který ztroskotal 14. prosince v Lamanš-ském průlivu, bude ohrožovat břehy Belgie ještě nejméně několik týdnů.

StředaKučma stanul v čele sdružení bývalých sovětských republik. Vedoucí představitelé Společenství nezávislých států, které sdružuje republiky bývalého Sovětského svazu, si zvolili do svého čela ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu. Je to poprvé od založení této skupiny v roce 1991, co nestojí v jejím čele ruský prezident. Kučma byl zvolen jednomyslně na neformálním summitu poté, co jej do této funkce navrhl ruský prezident Vladimir Putin. Ten uvedl, že volby rozptýlí obavy z “ruské nadvlády v této organizaci”. Putin však zároveň přiznal, že Kučmovu kandidaturu s nikým z ostatních státníků předem nekonzultoval.

StředaDo Maďarska přijeli na výcvik iráčtí emigranti. První skupina Iráčanů žijících v zahraničí dorazila z USA na leteckou základnu v jihomaďarském Taszáru, kde je američtí vojáci vycvičí pro policejní, tlumočnické a administrativní práce v případě války v Iráku. O jejich přesném počtu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].