Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Není všechno paráda

V předposledním loňském Respektu Kateřina Šafaříková píše (Zase uprostřed Evropy, Respekt č. 51/2002): „Českým podnikatelům se otevře evropský trh s půlmiliardou spotřebitelů, Češi budou moci kdekoli v EU studovat a do Británie, Irska, Dánska a dalších zemí mohou jít hned po vstupu hledat práci na tamní pracovní úřady.“

Čím je však EU přínosná pro mě, když nejsem ani podnikatel, který se chystá vyvážet své produkty do Portugalska, Irska nebo Estonska, ani po vědění toužící student, který chce své znalosti obohatit na španělských univerzitách, ani nechci trávit hodiny na pracovním úřadě v Británii?

A navíc: otevře se nejen evropský trh nám, ale i my jemu, a vzroste tak konkurence se všemi důsledky. Zvýší se již tak dost obrovský převoz surovin, polotovarů a výrobků, což bude mít za následek poškození životního prostředí. Možnosti studovat na zahraničních univerzitách by šlo nejspíš dosáhnout i bez celé EU.

Jsou zásady, na kterých stojí Unie – volný pohyb kapitálu, zboží a služeb – opravdu nejlepším receptem na lidské štěstí a svobodu? Je spravedlivé, že cizinci již teď skupují pozemky v pohraničí a domy v centrech velkých měst, zatímco české rodiny těžko shánějí bydlení a čeští zemědělci, především střední a ekologičtí, třou bídu s nouzí?

Miloš Malec, Milovice

Na odškodné zapomeňte

K článku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].