Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Příběhy roku 2003

Letošní rok odchází do dějin. Tady je několik osudů, které ho v nich bezpochyby budou reprezentovat.
Začněme netradičně sportem – však si v něm Češi letos užili své, pokud chtěli. Napřed jejich zlatí hokejoví hoši nedosáhli ve Finsku na bronz, pak ale fotbalisté slavně vybojovali kvalifikaci na mistrovství Evropy. A samozřejmě vedle mnoha dalších finišů a zpocených těl i tisíce uslzených a rozesmátých tváří. Dost možná největší sportovní výkon roku se ale odehrál trochu stranou hledáčků kamer a bez titulků na prvních stranách novin.
„Nejede. Pomůžete mi nahoru? Musíme to ale trochu obejít. Máte čas?“ obrací se u jednoho z výtahů Vysoké školy ekonomické v Praze mladý muž na invalidním vozíku k postavám stojícím kolem. Kola pak na cestě k dalšímu výtahu překonávají několik schodů a dlouhé chodby plné lidí. Pasažér vozíku Zbyněk Švehla vypadá na akademické půdě spíš jako učitel. Ve svých téměř třiceti letech tu ale pořád ještě studuje finančnictví. Důvodem ale nebyla jen nucená přestávka poté, co měl před devíti lety úraz na kole a znehybněly mu obě nohy. Příčinou je i nedostatek času kvůli sportovnímu snu, který si letos splnil. Před ním to dokázalo jen šest obyvatel planety.

mobrazek_1891.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1891.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Rajter: Ústavní soud jako poslední záchrana selhal. Foto: Ibra Ibrahimovič • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Rajter: Ústavní soud jako poslední záchrana selhal. Foto: Ibra Ibrahimovič • Autor: Respekt

Letošní rok odchází do dějin. Tady je několik osudů, které ho v nich bezpochyby budou reprezentovat.

Železný muž z Havaje

Začněme netradičně sportem – však si v něm Češi letos užili své, pokud chtěli. Napřed jejich zlatí hokejoví hoši nedosáhli ve Finsku na bronz, pak ale fotbalisté slavně vybojovali kvalifikaci na mistrovství Evropy. A samozřejmě vedle mnoha dalších finišů a zpocených těl i tisíce uslzených a rozesmátých tváří. Dost možná největší sportovní výkon roku se ale odehrál trochu stranou hledáčků kamer a bez titulků na prvních stranách novin.

„Nejede. Pomůžete mi nahoru? Musíme to ale trochu obejít. Máte čas?“ obrací se u jednoho z výtahů Vysoké školy ekonomické v Praze mladý muž na invalidním vozíku k postavám stojícím kolem. Kola pak na cestě k dalšímu výtahu překonávají několik schodů a dlouhé chodby plné lidí. Pasažér vozíku Zbyněk Švehla vypadá na akademické půdě spíš jako učitel. Ve svých téměř třiceti letech tu ale pořád ještě studuje finančnictví. Důvodem ale nebyla jen nucená přestávka poté, co měl před devíti lety úraz na kole a znehybněly mu obě nohy. Příčinou je i nedostatek času kvůli sportovnímu snu, který si letos splnil. Před ním to dokázalo jen šest obyvatel planety.

Jsou to blázni

„Jako dítě jsem byl klasický tlustoprd. Byl jsem sice velký fanda do sportu, ale nikde mě nechtěli vzít,“ vypráví…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].