Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Strach a hnus na VŠE

Tomáš Němeček v Respektu už drahnou dobu referuje o sporu na Národohospodářské fakultě pražské Vysoké školy ekonomické. Naposledy jej v glosách Třikrát na okraj označil za „hádku o poučky“ (Respekt č. 48/2003). Zmiňovaný svár však už dávno takovou hranici přerostl.

Byla jednou jedna fakulta

Čas totiž ukázal, že nejde jen o souboj o pravidla hry, respektive akademický spor o to, zda a do jaké míry je dobré používat ve výuce standardy (přesnou osnovu s pojmy, které je třeba odpřednášet). Od doby, co „holmanovci“ (skupina vyučujících, kteří od počátku konfliktu stojí za profesorem Holmanem) zvítězili a dostali se do vedení fakulty, se začíná ukazovat, že celá záležitost měla a má i nepominutelnou osobní rovinu. Respektive že tato osobní rovina tvoří samo jádro celé rozepře.

Je tedy značně zjednodušující interpretovat dění na páté fakultě VŠE jako pohádku, v níž dobro (studenty oblíbený a podporovaný profesor Holman) konečně zvítězilo nad zlem (školometským exděkanem Strakou). Volby, které proběhly loni na jaře a jež „holmanovci“ vyhráli, byly totiž z jejich strany ukázkou mistrné manipulace. Studentům například rozesílali nevyžádané e-maily, v nichž je vyzývali, aby nevolili protistranu a zavalili studenty populistickymi sliby. Tvrdili například, že rozhodně nezruší studijní obor Veřejná správa a regionalistika, jak se na škole říká. Nyní k tomu však de facto dochází. Holmanovci do čela fakulty nově…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].