Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Jdeme teď tak říkajíc do střev

Rámeček
Jiří Janeček (nar. 1956) pracoval jako dělník v chemickém provozu, pomocný dělník a výzkumný pracovník. V roce 1989 vystudoval dálkově Fakultu žurnalistiky UK, poté nastoupil do České televize, kde působil v redakci zpravodajství postupně jako redaktor, moderátor hlavního zpravodajského pořadu, vedoucí moderátorů a ředitel. Letos v červenci se stal generálním ředitelem ČT.
Konec rámečku

Po jmenování do čela České televize jste prohlásil, že nebudete podléhat politickým tlakům a dělat kompromisy, za které byste se musel stydět. Kolika politikům už jste položil telefon?
Možná se vám to bude zdát divné, ale mně nikdo nevolá. Vlastně až na ministra kultury Dostála, se kterým jsem několikrát mluvil. Šlo o informativní rozhovory, mimo jiné o koncesionářských poplatcích. Naposledy se mě ptal, jestli opravdu točíme reportáž o paní Buzkové.

mobrazek_1817.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1817.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Janeček. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Janeček. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Rámeček

Jiří Janeček (nar. 1956) pracoval jako dělník v chemickém provozu, pomocný dělník a výzkumný pracovník. V roce 1989 vystudoval dálkově Fakultu žurnalistiky UK, poté nastoupil do České televize, kde působil v redakci zpravodajství postupně jako redaktor, moderátor hlavního zpravodajského pořadu, vedoucí moderátorů a ředitel. Letos v červenci se stal generálním ředitelem ČT.

Konec rámečku

Po jmenování do čela České televize jste prohlásil, že nebudete podléhat politickým tlakům a dělat kompromisy, za které byste se musel stydět. Kolika politikům už jste položil telefon?

Možná se vám to bude zdát divné, ale mně nikdo nevolá. Vlastně až na ministra kultury Dostála, se kterým jsem několikrát mluvil. Šlo o informativní rozhovory, mimo jiné o koncesionářských poplatcích. Naposledy se mě ptal, jestli opravdu točíme reportáž o paní Buzkové.

Myslíte, že je v pořádku, když ministr u ředitele televize zjišťuje, jestli točí konkrétní reportáž?

Mně na tom nepřijde nic špatného. Nevystupoval nijak nabuzeně, normálně se mě zeptal a já mu normálně odpověděl. Řekl jsem mu, že o tom natáčení nic nevím.

Jiní politici vám nevolají?

Představte si, že ne. S politiky se setkávám transparentně: chodím do poslaneckých klubů kvůli zákonu o ČT a o koncesionářských poplatcích. To ovšem nemá nic společného s tím, že bych se jim nějak podbízel nebo plnil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].