Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Ministr práce Zdeněk Škromach nabídl v úterý ohromující vysvětlení mylných údajů o bilanci zahraničního obchodu: statistický úřad je uváděl záměrně, aby ovlivnil volby. Na první poslech komentátora napadá, že Škromach se už z těch svých intrik zbláznil. Na druhý, že je to dobrá sonda do ministrova myšlení: „Chyba? Ha, sabotáž!“ Na třetí, jak asi Škromach musí tlačit na své úředníky, když zveřejňují politicky ožehavější údaje o nezaměstnanosti. Ale ministr to nemá ze své hlavy; má to z Novy.

Dva dny předtím byl Škromach v debatním pořadu Sedmička. Na dotaz moderátorky Bobošíkové, jak se mohl vládě stát takový lapsus, se ještě bránil, že „ČSÚ je nezávislý úřad“. Pak ale jeho oponent Miloslav Ransdorf rozvinul ďábelskou úvahu, že statistici dřív vládě nadržovali, a Škromachovi se rozbřesklo: „Určitě to teď mohlo určitým způsobem ovlivnit průběh voleb do Senátu.“ A když se moderátorka dvakrát naléhavě ptala, zda v tom „nemohl být záměr“, Škromach přitakal. Jistě mu to leželo v hlavě ještě cestou ze studia. Škromach tedy není paranoik, je jen intelektuálně handicapovaný a sugestibilní (nechceme-li říci: blbý a navedený). Smůla, že shodou nešťastných náhod je to dnes jeden z nejmocnějších politiků v zemi.

•••

Když se před pěti lety drtivá většina zemí světa dohodla v japonském Kjótu na snížení emisí tzv. skleníkových plynů, Spojené státy americké zůstaly potichu stranou. Před dvěma lety dokonce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].