Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Hospodařit jako Čech

Být to běžné soukromé podniky, nepřežily by ani den. Vždyť který soukromník si může každoročně dovolit ztrátu ve stamilionech či dokonce miliardách, nemluvě o tom, kteří věřitelé by mu to trpěli. Tihle neschopní rozhazovači však mají štědré mecenáše: nás všechny. Řeč je o polostátních či státních strojírenských kolosech, které vláda udržuje při životě tím, že do nich z veřejné kasy odsypává další a další miliardy. Následující dva příběhy ukazují, jak se tady v posledních letech hospodařilo – a stále ještě hospodaří.

mobrazek_1731.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1731.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Tak nám ty záruky zase nějak povolili. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Tak nám ty záruky zase nějak povolili. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Být to běžné soukromé podniky, nepřežily by ani den. Vždyť který soukromník si může každoročně dovolit ztrátu ve stamilionech či dokonce miliardách, nemluvě o tom, kteří věřitelé by mu to trpěli. Tihle neschopní rozhazovači však mají štědré mecenáše: nás všechny. Řeč je o polostátních či státních strojírenských kolosech, které vláda udržuje při životě tím, že do nich z veřejné kasy odsypává další a další miliardy. Následující dva příběhy ukazují, jak se tady v posledních letech hospodařilo – a stále ještě hospodaří.

Sedíme a čekáme

Z brány největší tuzemské zbrojovky Aero Vodochody vychází dav lidí. Je druhý listopadový pátek těsně po patnácté hodině a před několika dny se dvě tisícovky zaměstnanců dozvěděly, že zhruba každý desátý bude do konce roku propuštěn. „Děláme nanejvýš tak dva dny v týdnu. Jinak jen tak sedíme a čekáme na práci,“ říká vyšší nakrátko ostříhaný mladík, který v továrně pracuje jako dělník. Je jedním z mála, kteří jsou ochotni se o situaci ve fabrice bavit. „Kdo myslíte, že si teď bude pouštět pusu na špacír – vždyť se bude propouštět,“ utrousí čtyřicátník nasedající do auta na podnikovém parkovišti. „Snad to vláda nenechá padnout,“ říká s obavami jeho kolega startující kousek dál červenou škodovku. „Cože?“ ptá se do hluku běžícího motoru. „Kdo za tu špatnou situaci může? Já nevím, já jsem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].