Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Tyranie pokračuje

Britský týdeník The Economist v jednom ze svých posledních čísel nepřímo vyzývá k tomu, aby se země bránily před světovou nadvládou ropy, protože tato nadvláda stojí příliš mnoho. V úvodníku list argumentuje, že takřka monopolní postavení Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) drží její cenu stabilně nadhodnocenou, na což doplácejí miliardy spotřebitelů i výrobců, nehledě na škody, které „černé zlato“ způsobuje životnímu prostředí. Economist při této příležitosti cituje zástupce ropou nasáklé Saúdské Arábie, jenž říká, že éra této suroviny beztak jednou skončí. Nebude to ovšem ve chvíli, až se vyčerpají její zásoby, „podobně jako doba kamenná neskončila s nedostatkem kamene“. Otázka tedy zní: kdy ropná éra skončí?

mobrazek_1680.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1680.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: O práci hned tak nepřijde. Foto profimedia.cz / corbis • Autor: Respekt
Fotografie: O práci hned tak nepřijde. Foto profimedia.cz / corbis • Autor: Respekt

Britský týdeník The Economist v jednom ze svých posledních čísel nepřímo vyzývá k tomu, aby se země bránily před světovou nadvládou ropy, protože tato nadvláda stojí příliš mnoho. V úvodníku list argumentuje, že takřka monopolní postavení Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) drží její cenu stabilně nadhodnocenou, na což doplácejí miliardy spotřebitelů i výrobců, nehledě na škody, které „černé zlato“ způsobuje životnímu prostředí. Economist při této příležitosti cituje zástupce ropou nasáklé Saúdské Arábie, jenž říká, že éra této suroviny beztak jednou skončí. Nebude to ovšem ve chvíli, až se vyčerpají její zásoby, „podobně jako doba kamenná neskončila s nedostatkem kamene“. Otázka tedy zní: kdy ropná éra skončí?

Kartel ví, jak na to

Z historie je patrné, že konec epochy jednoho zdroje je pokaždé spojen s nástupem jiného. Technologický pokrok je ve své podstatě neomezený a obvykle najde řešení i těch nejpalčivějších problémů. V ideálním případě by tedy klesající světové zásoby ropy měly působit na růst ceny a tím uvolňovat prostor novým technologiím a alternativním zdrojům energie, které by postupně převzaly její úlohu. Při pohledu na historický vývoj trhu s ropou ale zjistíme jeden velmi nepříznivý fakt. Od padesátých let podléhala cena ropy nejrůznějším regulacím. Nejprve ze strany vlád, které pravidelně stanovovaly její maximální cenu platnou na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].