Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Pryč se zmrtvýchvstáním

Začalo to letos v létě prohlášením jednoho kněze, že v Boha nevěří, ale kázat chce dál, a končí to zpochybněním evangelicko-luteránské lidové církve „folkekirchen“ jako takové. Řeč je o diskusi, která se o církvi – podle čísel dominantní v dánské společnosti – vede napříč médii. Vše se točí kolem dvou otázek, které vznesla ministryně církví Tove Fergová: Co by měla církev člověku s mobilem u ucha a internetem v obýváku přinášet? Jakého chcete do budoucnosti kněze?

mobrazek_1625.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1625.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Grosboll prý dobře ví, co je luteránské. Foto: ČTK / AP • Autor: Respekt
Fotografie: Grosboll prý dobře ví, co je luteránské. Foto: ČTK / AP • Autor: Respekt

Začalo to letos v létě prohlášením jednoho kněze, že v Boha nevěří, ale kázat chce dál, a končí to zpochybněním evangelicko-luteránské lidové církve „folkekirchen“ jako takové. Řeč je o diskusi, která se o církvi – podle čísel dominantní v dánské společnosti – vede napříč médii. Vše se točí kolem dvou otázek, které vznesla ministryně církví Tove Fergová: Co by měla církev člověku s mobilem u ucha a internetem v obýváku přinášet? Jakého chcete do budoucnosti kněze?

Pravděpodobně dost reprezentativní odpovědi nabídlo fórum uspořádané v září. Čtyřiaosmdesát účastníků se shodlo na tomto: „Odstranit: dogmata jako zrození z Panny Marie, trojjedinost, zmrtvýchvstání, stvoření světa. Ponechat: kněze, nedělní mše, žalmy, křest, svatby a pohřby, církev jako prostor pro tázání, Kristův život jako křesťanský model, deset přikázání.“ Mnozí duchovní neskrývali zděšení. „To je šokující. Pár sebejistých, neznalých lidí, kteří si cosi nárokují,“ reagoval roskildský biskup Jan Lindhardt. Jenže nezdá se, že by jeho slova měla velký ohlas.

Morální kredit mizí

Vody původně rozvířil kněze Thorkild Grosboll, který řekl, že v Boha už nevěří, nicméně svoje povolání bude rád vykonávat dál. Bezbožný pastor byl zproštěn funkce a jeho nadřízená, biskupka Lise-Lotte Rebelová, si ho několikrát povolala na kobereček. Nakonec se ale mohl na faru v Taarbaeku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].