Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách:

mobrazek_1575.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1575.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: J. R. Vilímek. Foto čtk • Autor: Respekt
Fotografie: J. R. Vilímek. Foto čtk • Autor: Respekt

I kdyby byl Josef Richard Vilímek neudělal v životě nic jiného, než zprostředkoval českým čtenářům dílo Julese Verna, bohatě by to bylo stačilo. Nakladatel, od jehož smrti uplyne ve čtvrtek již 65 let (1860–1938), totiž vytvořil archetyp, který funguje dodnes – stačí se podívat do výloh knihkupectví. Řekne-li se Verne, už snad páté generaci čtenářů se před očima vybaví vilímkovská obálka: kombinace červeného podkladu a zlaté gravury, k tomu obrázky kapitána Nema či Robura Dobyvatele.

Vilímkův život měl jisté verneovské rysy, alespoň pokud jde o dobrodružné akce (viz jeho let balonem v roce 1891) či vlastní psaní (literární zpracování onoho výletu v knize Z Prahy k Baltickému moři v balonu). Především však měl podnikavého ducha: J.R.V. už roku 1891 na Jubilejní výstavě rozjel vlastní rotačku, na níž tiskl výstavní deník Praha. O osm let později se podílel na založení České grafické unie. Ale hlavně vydával řadu edic, jejichž prostý výčet by zaplnil tuto rubriku. Jeho priorita spočívala zejména v tom, že se zaměřil na mládež, což na konci 19. století nebylo běžné.

Prosadil se už v pětadvaceti letech, když mu jeho otec (1835–1911) předal firmu. O Vilímkově pracovním stylu svědčí předmluva Jana Halady z reprintu výše zmíněné knihy: „Vždy byl v osm ráno na svém místě v pracovně, ze tří stran obklopen stoly, kde byla již roztříděná pošta, pak za ním přicházeli přednostové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].