Často hledáte, jak…
Obálka vydání 45/2003
45/2003 • 2.–9. 11. 2003

2003/45

Kultura

Mimochodem

Viktor Šlajchrt

V chrámu jsou mrtvoly i vrah

Viktor Šlajchrt

Jana Bobošíková a Sudeťáci

Erik Tabery

Jaké dnes na Českou republiku číhá největší nebezpečí? Televize Nova v tom má jasno: sudetští Němci. Hrozby, které z jejich revanše plynou, řešila letos plná polovina „Sedmiček“, hlavní politické show této stanice. „Kdo nese zodpovědnost za fakt, že 58 let po válce občané nemají jistotu, že nepřijdou o svůj majetek? Co kromě proklamací udělali politici pro to, aby soudy nezačaly přepisovat historii?“ ptá se svých hostů s železnou pravidelností moderátorka pořadu Jana Bobošíková a koulí přitom významně očima.

Hořký podzim patriarchy

Jan Rejžek

Filmy, které vidí dál

Radovan Holub

Nečekaná záře Sentimentu

Jaroslav Pašmik

Sedmý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, který minulý víkend hostila Jihlava, nabídl zajímavý odraz západního světa se zvláštním důrazem na střední Evropu. Nabitá kina prozrazovala zájem publika a pobíhající zahraniční producenti čilý obchodní ruch. Organizátorům se podařilo zařadit do přehlídky přes sto dokumentů z devatenácti zemí. Nových českých snímků se zde objevilo šestnáct. Jeden z nich s názvem Sentiment uchvátil mezinárodní porotu natolik, že jej spolu se slovenským filmem 66 sezón vyhlásila za nejlepší středoevropský dokumentární film roku. Je to nečekané: Sentiment je totiž v podstatě hraný film s Jiřím Kodetem v hlavní roli a jako takový bude tento týden uveden do našich kin.

Komentáře

Kupčení s Kupčovou

Erik Tabery

Nikoli Born, ale Jirous

Adam Drda

Srba je teprv v půlce

Jaroslav Spurný

Proč byl zatčen Chodorkovskij

Luboš Dobrovský

Kampaň k prosincovým parlamentním volbám v Rusku zahájil prezident Vladimír Putin útokem na finanční zdroj liberálně orientovaných stran. Ruská generální prokuratura, která, jak se v Rusku i mimo ně ví, neučiní bez souhlasu Kremlu jediný významnější krok, obvinila miliardáře Michaila Chodorkovského, šéfa a spoluvlastníka mocné naftařské společnosti Jukos a sponzora liberálních politických stran Jabloko a Svaz pravicových sil, ze šesti závažných hospodářských deliktů. Zvláštní policejní přepadové komando v černých kuklách a se zbraní v ruce ho vyvleklo na Sibiři z letadla jako nebezpečného teroristu. Soud promptně rozhodl, že má být poslán do moskevské vazební věznice, do společné cely mezi staré kriminálníky. Po dvou dnech sice Chodorkovského přestěhovali do lepšího a dali mu televizor, nejspíše proto, aby viděl, kterak politiky kritizovaný prezident jeho zatčení schvaluje a justici za ten tyjátr chválí.

Ve hvězdách:

Zbyněk Petráček

Špidla na cestě k Zemanovi

Tomáš Němeček

Je to nepříjemné zjištění a nepříjemný pohled: Špidlova vláda ničí svou pověst rychlostí, o jaké by se člověku před pár měsíci ani nesnilo. Ještě donedávna se dalo ministrům věřit, že se upřímně snaží o slušnější, průhlednější styl vládnutí než jejich předchůdci. V posledních týdnech je však taková víra čím dál těžší. Ministr vnitra rozdává místa v polostátních podnicích svým chráněncům, rezort zemědělství vypadá, jako by ho řídil rovnou Šlouf, a v největší letošní privatizaci vláda jasně nadržuje svému favoritovi – jako za Zemana. Přitom ani pochybní, ba ani vyloženě neschopní ministři se nemusejí bát o křeslo: jejich výkon jako by premiéra nezajímal.
Lze tento sešup ještě zastavit? Vláda potřebuje obnovit to, čemu Anglosasové říkají leadership, vůdcovství, či výstižněji přeloženo: schopnost vést vlastním příkladem. Do takové obnovy se musí vložit sám premiér. Těžko si představit, že by se to obešlo bez personálních změn.