Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kdo provalil agentku

Také Amerika už má svého Kellyho, dalo by se říci při pohledu na to, co za Atlantikem odstartovalo před týdnem. Místo sebevraždy britského experta na zbraně hromadného ničení jde o prozrazení agentky CIA: jako taková prý Valeria Plameová, manželka diplomata Josepha Wilsona, stála za jeho loňskou cestou do Nigeru, která měla dodat vládě důkazy o vývozu tamního uranu pro Saddáma Husajna. Jinak se ale na britské i americké aféře najde mnoho společného.

Obě vlády před válkou v Iráku nafoukly informace ohledně zakázaných Saddámových zbraní. Obě vlády se pak pokusily znepříjemnit život těm, kdo na toto nafouknutí poukazovali. Brit David Kelly, údajný hlavní informátor kritické reportáže BBC, spáchal v červenci sebevraždu poté, co jeho jméno uniklo do médií, patrně přičiněním vládních úředníků. Jeho smrt vedla k ustavení nezávislé Huttonovy komise. Američance Valerii Plameové – též patrně „zásluhou“ úředníků vlády – po jejím prozrazení přinejmenším končí profesní dráha. I tento případ musí být vyšetřen, jinak by na Bushově administrativě ulpělo podobné stigma, jaké už třicet let vzbuzuje aféra Watergate.

Zkrátka a dobře: tady jde o věrohodnost americké i britské vlády – a to i v tak vypjaté situaci, jako byl válečný stav.

Co jsem nenašel

Dobrými úmysly bývá dlážděna cesta do pekla, zní už hodně staré pořekadlo. Takže i když vlády George W. Bushe a Tonyho Blaira chtěly snést co nejvíce co nejzávažnějších argumentů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].