Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Auta na hranolky

mobrazek_1332.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1332.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Biftek už je usmažený, kdy se stavíte s autem pro olej? FOTO PROFIEMDIA.CZ / CORBIS • Autor: Respekt
Fotografie: Biftek už je usmažený, kdy se stavíte s autem pro olej? FOTO PROFIEMDIA.CZ / CORBIS • Autor: Respekt

Varovné hlasy přičítají nesprávnému přístupu k energetice snad všechny mouchy naší civilizace. Komentátoři bijí na poplach: je nutné hledat alternativní formy energie. Vlády velmocí pořádají s velkým halasem konference, na nichž přijímají či odmítají ekologické závazky, a přitom slibují snižování škodlivých emisí. Myslí to doopravdy?

V rámci nejrůznějších zápasů o životní prostředí současné Británie probíhá jeden, který je zcela svérázný. Proč složitě, volají především britští farmáři, když to jde jednoduše. Jejich rebelie se točí kolem toho, co se dnes označuje neutrálním termínem bio-fuels, biopaliva.

Není nad olej

V březnu 2002 zavedl britský dopravní inspektorát, který sídlí ve městečku Swansea v jižním Walesu, zkušebně testování vozidel s dieselovým pohonem. Cílem byla kontrola škodlivých emisí a vyřazení aut s nepřijatelnou úrovní znečišťování životního prostředí. Experiment přinesl překvapivý výsledek: zjistilo se, že farmáři běžně jezdí na jedlý olej.

Navzdory tomu, že experimenty s biopalivy probíhají už léta, bylo překvapením, že obyčejný olej coby nová pohonná hmota funguje bez konverzí i bez ztráty výkonu motoru. Auta, poháněná kuchyňským olejem s přísadou metanolu, prý navíc nemají skoro vůbec žádné škodlivé emise – měření (neoficiální) tvrdí, že emise dioxidu uhlíku a kouře jsou o 90 % nižší než u tradičních dieselů. Zato výfukové plyny voní údajně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].