Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jedna vražda za devět tisíc

Před deseti dny policie oznámila šokující zprávu: déle než rok ji vodili za nos dva sérioví loupežní vrazi. Manželé Jaroslav (37) a Dana (33) Stodolovi mají podle detektivů na svědomí osm vražd, spáchaných od listopadu 2001 do loňského prosince. Už to samo znamená největší sérii loupežných vražd v historii České republiky. Mimořádnost případu je ale také v tom, že sedm smrtí policie zprvu uzavřela jako sebevraždy či nešťastná úmrtí. Na vyšetřování je uvaleno přísné embargo, proto se zatím lze spoléhat jen na neoficiální informace. Podle nich Stodolovi při výsleších neprojevují žádnou zvláštní lítost, prý si snad ani neuvědomují, co spáchali. Lidský život pro ně měl minimální cenu: všemi osmi vraždami si přišli celkem asi na sedmdesát tisíc korun.

Vím, jak zemřel

Jaroslav i Dana Stodolovi pocházejí z malé obce Chaběřice na Kutnohorsku. Odstěhovali se však už před více než deseti lety a nikdo z jejich příbuzných zde dnes prý nebydlí. Při osobní návštěvě o nich místní mluví neradi. (O muži se lze dozvědět snad jen tolik, že byl „pracovitý chlap“ i že „když se opil, byl agresivní“, o jeho manželce zas, že „odmalička utíkala z domova“.) O bližším profilu vrahů mlčí zatím i policie. Pouze je známo, že Jaroslav Stodola byl čtyřikrát trestán za krádeže a rvačky.

Před třemi lety se přistěhovali do Slavošova, dvousethlavé vesnice kousek od Zruče nad Sázavou. Právě tady se začala objevovat první podivná úmrtí. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].