Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Podobně jako v Čechách

VOJTĚCH NOVOTNÝ (39) pochází ze Svratky. Vystudoval biologii na Palackého univerzitě v Olomouci. Zabývá se ekologií a evolucí vztahů mezi rostlinami a býložravým hmyzem, zejména v tropických ekosystémech. Své výzkumy zahájil na Entomologickém ústavu AV v Českých Budějovicích a poté pracoval v akademických institucích či pralesích Velké Británie, USA, Panamy, Guayany a Vietnamu. Posledních devět let žije střídavě na březích Vltavy a Bismarckova moře a dělí svůj čas mezi studium ekologie hmyzu v Entomologickém ústavu AV ČR, přednášení tropické ekologie na Biologické fakultě Jihočeské univerzity a vedení výzkumné biologické stanice v zálivu Nagada na Papui-Nové Guineji.

VOJTĚCH NOVOTNÝ (39) pochází ze Svratky. Vystudoval biologii na Palackého univerzitě v Olomouci. Zabývá se ekologií a evolucí vztahů mezi rostlinami a býložravým hmyzem, zejména v tropických ekosystémech. Své výzkumy zahájil na Entomologickém ústavu AV v Českých Budějovicích a poté pracoval v akademických institucích či pralesích Velké Británie, USA, Panamy, Guayany a Vietnamu. Posledních devět let žije střídavě na březích Vltavy a Bismarckova moře a dělí svůj čas mezi studium ekologie hmyzu v Entomologickém ústavu AV ČR, přednášení tropické ekologie na Biologické fakultě Jihočeské univerzity a vedení výzkumné biologické stanice v zálivu Nagada na Papui-Nové Guineji.

Víc jak devět let trávíte část života na Papui. Co tam hledáte?

Náš výzkum je soustředěn na to, abychom pochopili, jak vznikl a funguje tropický prales. Je to unikátní systém, kde žijí tisíce druhů rostlin, stromů a živočichů, a je záhadou, jak něco tak obrovsky složitého drží pohromadě a jak to reaguje na vnější podněty.

Proč to zkoumáte zrovna na Papui?

Je to jedno z posledních míst, kde se téměř nedotčený tropický prales nachází na velkých, souvislých a neporušených plochách.

Můžeme tropické pralesy zachránit, nebo se vaše práce podobá záchrannému výzkumu, který dělají archeologové před devastací terénu?

V současnosti je na planetě tropických lesů stále ještě dost. Mnohonásobně víc, než jich bylo třeba v ledových dobách. Alarmující jsou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].