Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Operace Srba

Pokud Karel Srba opravdu organizoval nájemnou vraždu nepohodlné novinářky – a soud dospěl k názoru, že ano – pak je vynesený osmiletý trest málo. Neexistují totiž žádné polehčující okolnosti a vzhledem k vrahovým úzkým vazbám na politické a bezpečnostní špičky země šlo o záležitost nejvyšší společenské nebezpečnosti.

Ale i tak přináší vývoj případu navýsost zajímavé novinky. Především tu, že státní zastupitelství začalo znovu prověřovat některé Srbovy skandály, odložené v minulosti policií. Například vydírání na zámku Štiřín nebo korupční aféru na ministerstvu zdravotnictví (blíže v článku na str. 4). A pokud jde o úplatkářskou síť ve státních zakázkách v rezortu zahraničí, žaloba na Srbu a dalších sedm pachatelů by měla být podána na podzim.

Razantní způsob, jakým se státní zástupci a policie do vyšetřování všech Srbových kauz pustili, slibuje, že se konečně osvětlí zásadní otázka: zda byl Srba šéfem zločinné chobotnice, nebo jen pracoval na zakázku výše postavených politiků. Je velmi nepravděpodobné, že by Zemanův poradce Jaroslav Novotný vydíral ředitele štiřínského zámku Václava Hrubého jen tak na svévolný příkaz Kavanova sekretáře. Vždyť přece víme, že Srba sám z toho nátlaku nemohl mít žádný prospěch, kdežto jeho šéf Kavan a tehdejší premiér Zeman rozhodně ano. Stejné je to i se ztrátovým pronájmem státního hotelu Český dům, kde policie dodnes nedokázala vyšetřit, zda měl zisk sloužit jen novému nájemci, nebo i autorům operace Srbovi a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].