Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Češi jedou do Iráku

Zemi spadla do klína příležitost, která ji evidentně zaskočila: podílet se na obnově Iráku. Češi se ocitli ve vybrané šestici zemí, aniž někoho poslali přímo do bojů v Iráku a aniž politicky stáli po boku spojenců tak pevně jako Španělsko, které také do konfliktu přímo nezasáhlo. Američané se prostě rozhodli ocenit fakt, že Česko vyslalo protichemickou jednotku a nemocnici alespoň k hranicím Iráku.

Čeští obchodníci se očividně z prvotního šoku pořád nevzpamatovali. Jak jinak si vysvětlit, že poničený pivovar české provenience v Basře už obcházejí odborníci z Dánska a zjišťují možnosti jeho rekonstrukce, Čecha však nevidět? Tuzemští podnikatelé vesměs jen vyplnili seznamy zájemců o zakázky na několika ministerstvech a teď se založenýma rukama čekají, co bude dál. Bohorovná pasivita ale nepřináší nikdy nic a navíc může zkomplikovat situaci v samotném Iráku. Příklad? Okolo 60 % zařízení pro irácké rafinerie dodal český Technoexport a Američané k nim nyní potřebují dokumentaci, aby mohli tamní ropný průmysl postavit na nohy; nikdo z české firmy však do Iráku ještě nedorazil a nákresy nedodal – protože tam není pitná voda.

Tuzemské politiky zase čeká výběr 20 odborníků, kteří budou k dispozici Úřadu pro rekonstrukci a humanitární pomoc v Iráku (ORHA). Vláda zatím stihla jen jmenovat českou zástupkyni v ORHA, na seznam expertů si dala téměř tři týdny. Jak kabinet přiznal, sehnat tyto lidi bude velmi těžké, protože musí hovořit anglicky, být zdatní ve své…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].