Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Špidla přežil, krize nekončí

Fotografie: Vladimír Špidla: „Neomezovat politiku na čachry a obratný klientelismus.” Foto Králík • Autor: Respekt
Fotografie: Vladimír Špidla: „Neomezovat politiku na čachry a obratný klientelismus.” Foto Králík • Autor: Respekt

Vladimír Špidla v sobotu na stranickém sjezdu obhájil post šéfa ČSSD. To je dobrá zpráva, protože lepší nabídka nebyla. Na druhé straně ale sjezd ukázal, že sociální demokracie je v horší krizi, než se zdálo. Pozorovatel zvenčí by řekl, že po nejbližším vážném otřesu je ČSSD zralá na rozpad. Odpůrci Vladimíra Špidly totiž rozhodně prohru nepřijmou.

Když kmotr odešel

Nejdříve k Špidlovu vítězství. Je evidentní, že pro tuto zemi je jeho obhajoba předsednického postu dobrou zprávou. Pokud jde o politickou kulturu v zemi, podařil se mu obrovský pokrok. Odřízl od moci různé „šloufovské“ skupiny, odmítl spolupracovat s neostalinisty, komunikuje s veřejností jako žádný jeho předchůdce a politika vlády je lépe kontrolovatelná.

To byl dobrý začátek – a dál? Špidlův kabinet zatím nepředvedl žádné vůdcovství, nenabídl výraznější vizi, kterou by mohli sdílet i ti, kdo ČSSD nevolili (snad s výjimkou Sobotkovy reformy veřejných financí). U sociálních demokratů zejména překvapuje, že v době rostoucí nezaměstnanosti nejsou schopni předložit jakýkoli plán, co s tím hodlají dělat – aspoň takový, jaký předložil nedávno v obdobné situaci německý kancléř Schröder.

Je tu ale vedle Špidly alternativa? Na předsedu ještě kandidoval exministr průmyslu Jiří Rusnok. Jeho volba by bezesporu znamenala pád dnešní vlády. Na sjezdu pro ni neměl jediné dobré slovo. Koaliční…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].