Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Zisk jak pro koho

Už v lednu se má podle “zdrojů blízkých ministerstvu financí”, citovaných v tisku, rozhodnout o mimořádně vysoké dividendě v Českém Telecomu. Po krachu privatizace tohoto podniku se stát chce alespoň trochu finančně zahojit. Podívejme se na to, jaký vliv na hospodářskou situaci Telecomu by taková výplata dividendy měla.

Jeden inkasuje dvakrát

V současné době má Telecom na účtech zhruba 8,2 miliard korun. Pokud by vláda chtěla vyplatit dividendu řekněme ve výši 25 miliard, pak by firmě nezbylo než si vzít na tak velikou výplatu úvěr (nebo vydat dluhopisy) ve výši zhruba 16,8 miliardy. Takto veliký úvěr by s velkou pravděpodobností nezměnil ratingové ohodnocení Telecomu, a tedy ani jeho pozici vůči věřitelům. Telecom by si nemusel půjčovat za vyšší úroky než dosud, emise 16,8 miliardy by se vešla do jeho již schváleného dluhopisového programu. Jestliže ovšem současné zadlužení Telecomu činí 28 % majetku společnosti, po výplatě dividendy “na dluh” by se zvýšilo na zhruba 41 %. Celková hodnota firmy poklesne právě o velikost dividendy.

Pro akcionáře to na první pohled vyjde nastejno: nyní budou sice držet akcie méně hodnotné firmy, ale zase získají na dividendách peníze v hotovosti. Jenže ne každý vlastník by na tom byl stejně – jedním z nich je totiž stát. Z vyplacených 25 miliard by se podělil se soukromými investory téměř napolovic, ovšem dividenda navíc podléhá dani ve výši 15 %. Stát by inkasoval dvakrát: na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].