Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Lepší než se čekalo

Fotografie: Všude se nebude tančit v novém roce. Foto Profimedia / Getty Images • Autor: Respekt
Fotografie: Všude se nebude tančit v novém roce. Foto Profimedia / Getty Images • Autor: Respekt

Jaký byl rok 2002 z pohledu světových událostí? Britský týdeník The Economist ve svém vánočním čísle napsal, že byl „překvapivě dobrý“. Navzdory černým předpovědím se nezopakoval teroristický útok, který by se svou silou vyrovnal 11. září 2001; navzdory strachu z válečnického ryku za Atlantikem George W. Bush nezaútočil sám na Saddáma a nejdříve se svým plánem zaklepal na dveře OSN; a navzdory sýčkování analytiků ekonomika USA, globální motor prosperity, překročila dvouprocentní růst. Drtivou ránu jí nezasadily dokonce ani pády Enronu či WorldComu. Z toho plyne, píše list, že by se svět měl probudit do prvního lednového dne s větší dávkou optimismu než loni.

Od Economistu je správné, že se snaží v předvečer nového roku vyhladit vrásky na čele svých čtenářů. Při bližším zkoumání vyvstane ale fakt, že zatímco globální politické a ekonomické krizi se svět v tomto roce opravdu vystříhal, menších konfliktů a nepříjemných překvapení se událo víc než dost.

Na Saddáma s rozvahou

Symbol světového terorismu, Al Kajda Usámy bin Ládina, byl sice vypuzen z Afghánistánu, ale to zdaleka neznamená konec rizika. Jednotlivá chapadla Al Kajdy ukázala v roce 2002 svou ničivou životaschopnost i daleko od hlavy medúzy: v polovině října zosnovala útok na indonéský ostrov Bali a zanechala za sebou téměř 200 mrtvých, hlavně západních turistů. Koncem listopadu bylo dvěma raketami nad keňským…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].