Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

V hlavní roli rohlík

Na představení královéhradeckého loutkového divadla DNO musí být divák stále ve střehu. U vchodu do sálu odevzdá usměvavé šatnářce svůj kabát a nic netušící usedá do hlediště. Za pár minut ovšem přichází překvapení: na scéně se rozsvěcí a začíná módní přehlídka šatstva odloženého v šatně. Herci uštěpačně hodnotí většinu modelů jako naprosto nemoderní, potrefení majitelé zírají z hlediště na svoje bundy a nesouhlasně se ohrazují.

Už netradiční začátek představení Revue, které DNO sehrálo nedávno v pražském divadle Minor, nenechá nikoho na pochybách, že tenhle soubor se letos nestal v hodnocení Divadelních novin alternativní událostí roku jen tak náhodou. Amatérský ansámbl bourá jedno divadelní klišé za druhým a s nakažlivou hravostí proplouvá mezi činohrou a loutkovým divadlem, groteskou i hororem.

V krabičce od cigaret

Zhruba patnáctičlenné DNO se dalo dohromady před dvěma lety. Většina herců se už znala z jiného hradeckého amatérského souboru Jesličky. “Zastesklo se nám po divadle, tak jsme se po večerech scházeli a hráli jen tak pro sebe,” vzpomíná zakladatel souboru Jiří Jelínek, který je civilním povoláním pošťák. Ani další členové se hraním neživí, několik z nich učí na školách, někteří ještě studují. Ochotníci začali zkoušet ve sklepě a jako první představení si vybrali jeden z nejklasičtějších dramatických textů – Rostandova Cyrana. Postupně DNO nazkoušelo ještě desítku dalších představení. Téměř ve všech hrách…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].