Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Staré vazby nerezaví

Čas od voleb letí a některá spojenectví na příští čtyři roky jsou zřejmě jistá. Z uzavíraných koalic lze již teď vysledovat dva trendy – jednak se komunální politici většinou ze všech sil snaží udržet v běhu léty prověřené vazby a za druhé řada zdejších radnic zrudne pod nástupem bolševiků.

Ukaž novou tvář

Týden po volbách do pražského magistrátu je zřejmé, že se Pražané nedočkají „velkého úklidu a čerstvého větru“, který jim sliboval bývalý primátor Jan Kasl. A to jeho Evropští demokraté (ED) skončili v Praze druzí se ziskem osmnácti procent. Ze hry je ale vyřadilo silné pouto mezi vítěznou ODS a třetími sociálními demokraty, které těmto stranám umožňovalo v uplynulých čtyřech letech ovládat radnici. „Koalice s Kaslem by zřejmě kvůli názorové nejednotnosti Evropských demokratů nevydržela celé čtyři roky,“ vysvětluje tíhnutí k ODS sociálnědemokratický vyjednavač Jiří Paroubek, který měl dosud na radnici na starosti městské finance. Téměř tatáž slova volí jeho protějšek z řad občanských demokratů Rudolf Blažek: „Kdybychom vládli s Evropskými demokraty, radnice by byla nestabilní a společná koalice by neměla dlouhého trvání,“ říká muž, který v dobách smluvněopozičního tandemu dohlížel na městskou policii a zapletl se do korupčního skandálu s oblíbenou „radniční“ firmou Navatyp, od které dostal podezřele levný byt ve Špindlerově Mlýně.

S kým chce doopravdy Klausova strana uzavřít v Praze spojenectví, naznačila již doba bezprostředně po volbách, kdy pražští vyjednavači ODS jako první oslovili sociální demokraty. Během týdne se pak s nimi předběžně dohodli na společné „chuti najít programové priority“ a toto úterý se mají poprvé sejít nad návrhem společného programu. Post primátora by měl získat lídr ODS Pavel Bém, ale jasná zatím není dělba křesel v městské radě. ČSSD jich z celkových jedenácti požaduje šest, ODS zatím sociálním demokratům přiznává nárok na pět. „Ale to není dramatický problém. Vlastně jsme nakonec ochotni akceptovat za určitých podmínek i požadavek ČSSD,“ říká jeden z vyjednavačů ODS, dosavadní starosta Prahy 1 Jan Bürgermeister.

Dohodu o koalici mezi ODS a Evropskými demokraty zablokoval Kaslův požadavek rovného zastoupení obou stran v městské radě. „Nechceme být v radě jenom do počtu, a proto jsme prosazovali shodné zastoupení pět ku pěti plus jeden nezávislý kandidát, kterého si může vybrat ODS,“ řekl uprostřed týdne po prvním oficiálním jednání mezi ODS a ED Kasl. „Taky jsme dali najevo, že nechceme spolupracovat s některými lidmi, kteří byli spojováni s korupcí.“

Proti těmto požadavkům na schůzce nejostřeji protestoval už zmíněný Jan Bürgermeister. „Návrh nerespektuje výsledky voleb. A lustrovat lidi si nikdy nedáme,“ vysvětlil tisku své výhrady. Naopak lídr vítězné strany Pavel Bém se sympatií ke společné vládě s Kaslem nijak netajil. „Preferuji ji více než variantu s ČSSD,“ řekl o koalici s Evropskými demokraty. „Důležitější než většina křesel v radě je pro mne společná programová blízkost.“

Možnost, že se Bémovi podaří dostat na svou stranu většinu zastupitelů ODS, a zničí tak už téměř upečený svazek se sociálními demokraty, je dnes velmi malá. Zdá se tedy, že volby nedají Praze „novou tvář“, jak na billboardech sliboval právě tahoun ODS. Bém si ale prohru nepřipouští: „Určité změny jsou vidět již teď. Bez ohledu na to, s kým budeme vládnout, pošleme do rady nové lidi. Mimo mě třeba pana Bürgermeistera nebo zastupitele Radovana Šteinera.“

Starosta Vacek odchází z Palerma

Léty prověřené vazby zůstanou asi po volbách alespoň z části pevné i na příbramské radnici, jejíž dosavadní starosta Josef Vacek (KDU-ČSL) a místostarosta Ivan Fuksa (ODS) jsou kvůli podezření z pletich s městskými zakázkami vyšetřováni policií. Ačkoli Vacek, který za vlády na radnici udržoval nadstandardní vztahy s nedávno zavražděným podnikatelem a výhercem většiny městských zakázek Lubomírem Kašákem (švagrem vlivného lidovce Miroslava Kalouska), ve vedení města kvůli volebnímu debaklu již nezasedne, vystřídá ho zřejmě jeho pravá ruka, jednička na kandidátce ODS Ivan Fuksa. Toho přitom před volbami vyzvalo vedení středočeské ODS, aby jako podezřelý korupčník odstoupil z voleb. „Bylo by to gesto velkého muže,“ prohlásila o Fuksově rezignaci před volbami jeho stranická oponentka Eva Dundáčková, kterou za její postoj příbramští voliči katapultovali z devátého místa do zastupitelstva. „Budu tvrdě vyžadovat, aby radnice hrála s veřejností čistou hru a nikoho neprotežovala,“ slibuje Dundáčková.

Podle dostupných informací v radniční koalici s ODS vystřídají Vackovy lidovce dosud opoziční sociální demokraté a kandidát Cesty změny. Sedm radničních křesel by si partaje měly rozdělit v poměru tři (ODS) a tři (ČSSD) a jedna (CZ). Sociální demokraté se netají tím, že chtějí držet nového starostu Fuksu zkrátka. „K podezření z korupčních praktik na radnici se sice již nechceme vracet, ale je jasné, že radnice musí začít s občany normálně komunikovat, podmínky, nabídky a výherce výběrových řízení vyvěšovat na internetu, dát opozici vedení v kontrolním výboru a finanční komisi,“ říká vyjednavač ČSSD a poslanec Josef Řihák. Jestli na tyto požadavky Fuksa kývne, se nepodařilo zjistit, protože nebyl ve svém úřadu ani na mobilním telefonu k zastižení.

Rámeček

Rudý útok

Ačkoli komunisté seděli minulé čtyři roky ve většině velkých měst v opozici, po letošních komunálních volbách se jejich zástupci můžou ocitnout v jejich vedení. Nejvíc radnic by mělo zrudnout na Moravě, kde se v tomto směru začínají rýsovat již možné koalice KSČM s lidovci nebo ODS. Jako první oznámila komunistické spojenectví starostka Přelouče Irena Burešová (ODS), která až dosud vládla s nezávislými. „Ostatní strany proti nám uzavřely už před volbami komplot. My jsme ale volby vyhráli, takže nechceme vyklidit pole,“ ozřejmila svůj politický tah Burešová pro Hospodářské noviny. Mimo Přelouč by se komunisté mohli objevit také ve Znojmě (společně s lidovci), v Břeclavi (společně s nezávislými, lidovci a sociálními demokraty) nebo v Hodoníně (s lidovci).

Nejasná je zatím situace v Ostravě, kde dosud vládla velká koalice ODS, ČSSD, KDU-ČSL. V 55členném zastupitelstvu získala ODS 20 mandátů, ČSSD 16, KSČM 12, lidovci 4 a nezávislí 3. ODS sice již sociálním demokratům předložila návrh na pokračování velké koalice čtyř stran bez komunistů, ČSSD ho ale bude zřejmě vetovat. „Jsme pro duhovou koalici i s komunisty, kde bychom měli v městské radě a vedení města důstojnější pozici, než pro nás navrhuje ODS,“ říká lídr ostravské ČSSD Aleš Zedník. Komunisté naopak definitivně vypadli ze hry v Českých Budějovicích, kde až dosud vládli společně s lidovci, ČSSD a US-DEU. Z opozice se totiž vrací na radnici ODS, která bude město spravovat se sociálními demokraty a lidovci.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 46/2002 pod titulkem Staré vazby nerezaví