Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Vím, že jdu do velkého rizika

Rámeček

EVŽEN TOŠENOVSKÝ se narodil roku 1956 v Ostravě. Po studiu na Vysoké škole báňské pracoval jako matematik-analytik až do roku 1993, kdy se stal primátorem města Ostravy; do stejné funkce byl zvolen ještě dvakrát. V prosinci 2000 se stal hejtmanem Moravskoslezského kraje. Je členem ODS od roku 1992, působil v její Výkonné radě. Během vnitrostranické krize roku 1997 stál na straně Václava Klause, ale nikdy mu nečinilo problém se mu názorově postavit. V minulých dnech rozčeřil politickou hladinu svým rozhodnutím kandidovat do čela ODS. Evžen Tošenovský je ženatý, má dvě děti.

Rozhodl jste se v prosinci kandidovat na šéfa ODS. Důvody jsou nasnadě: porážka ODS ve sněmovních volbách, nepříliš důstojné místo v opozici spolu s komunisty, úpadek obliby „značky“ ODS. Nicméně, nejdete do toho trochu po hlavě? Kolega Zahradil například čeká, jak se rozhodne Václav Klaus, a pak teprve eventuálně vytáhne do boje.

Tady není místo na taktizování. Pro mě to bylo vcelku jasné. Po sněmovních volbách jsem na dotaz ohledně své kandidatury odpověděl, že si vezmu dva měsíce na rozmyšlenou. Je pravda, že kdykoli dříve mi stačil na rozhodnutí víkend, ale tentokrát i ty dva měsíce byly možná málo. Rozhodně to bylo nejtěžší rozhodování v mém životě. Nejde jen o mě, ale o existenci ODS a její budoucnost. Skutečně jsem to promýšlel a probral s mnoha lidmi, samozřejmě včetně mé rodiny.

Mluvil jste někdy o svém rozhodnutí s Václavem Klausem?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].