Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Pondělí - Ústřední výbor strany izraelského premiéra Ariela Šaron Likud se drtivou většinou postavil proti vzniku palestinského státu. Likud už v minulosti odmítal myšlenku nezávislého státu Palestinců, jeho jednoznačný nesouhlas však takto oficiálně zazněl poprvé. Postoj Likudu je v rozporu s představou americké vlády, OSN a evropských států o řešení blízkovýchodní krize. Palestinci rozhodnutí Likudu odsoudili s tím, že to znamená „zničení šance na mír“.

Úterý - Rada bezpečnosti OSN zmírnila hospodářské sankce proti Iráku. Usnadnila proceduru pro vývoz zboží s výlučně civilním využitím, jako např. šicí stroje a kola, do této arabské země. OSN také prodloužila do listopadu program „potraviny za ropu“, podle něhož může Irák vyvážet omezené množství ropy a nakupovat za ni pod dohledem OSN potraviny, a léky. Zmírnění hospodářských sankcí má pomoci iráckému obyvatelstvu, které jimi nejvíce trpí.

Středa - Mluvčí Bílého domu Ari Fleischer řekl, že prezident George W. Bush byl už před 11. zářím 2001 varován tajnými službami, že hrozí únosy letadel ze strany členů teroristické sítě Al Kajda. „Prezident ani jeho poradci ale neměli k dispozici žádné informace, že by unesená letadla mohla být použita jako zbraně, jak se nakonec stalo,“ zdůraznil mluvčí. Demokraté v Kongresu a levicový tisk okamžitě Bushovu administrativu napadli, že nereagovala dostatečně důsledně na hrozící nebezpečí. Bush se hájil tím, že kdyby tušil,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].