Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nechceme vládnout za každou cenu

Rámeček

Poslanec KDU-ČSL LIBOR AMBROZEK se narodil roku 1966 v Hodoníně. Po studiu systematické biologie na Přírodovědecké fakultě UK působil jako přírodovědec v Masarykově muzeu Hodonín. V roce 1990 vstoupil do ČSL, o pět let později byl volen místopředsedou jihomoravské organizace své strany, rok na to se stal jejím poslancem. Je předsedou Rady Státního fondu životního prostředí (od r. 1998) a Českého svazu ochránců přírody. V době Čtyřkoalice byl stínovým ministrem životního prostředí. Libor Ambrozek je ženatý, má dceru.

Jste ekolog. Jak se podle vás vedlo životnímu prostředí za vlády ČSSD?

Myslím, že jsme se neměli zase tak špatně. ČSSD lze přičíst k dobru, že předložila balík ekologických zákonů, které by měly sladit naše zákony s normami EU.

Takže jste spokojen?

To rozhodně ne. ČSSD se v opozici chovala velmi ekologicky, ale ve chvíli, kdy se dostala do vlády, přiklonila se poměrně silně k různým průmyslovým a investorským lobby. Prosadili se ministři jako Grégr, Schling či Fencl na úkor těch nečetných, kteří se hlásí k ochraně životního prostředí. Kužvart tyto ministry neuměl přesvědčit.

Dá se vůbec s Grégrem, Fenclem či Schlingem domluvit o ekologickém přístupu?

S lidmi ražení Grégra to musí být obtížné, ale myslím, že s řadou ministrů se domluvit šlo. Někde i s tím Fenclem, obě ministerstva mají spoustu společných bodů.

Rezignoval byste být na místě Kužvarta?

Nejsem v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].