Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Mé tělo někdy pochybuje

Rámeček

ZACKIE ACHMAT se narodil v roce 1962 v Johannesburgu v Jihoafrické republice. Už ve škole se zapojil do boje proti rasismu, dodnes je členem Afrického národního kongresu. Po pádu apartheidu natáčel dokumentární filmy o životě homosexuálů v JAR. V roce 1990 mu lékaři v krvi diagnostikovali virus HIV, na konci devadesátých let se postavil do čela Treatment Action Campaign (Hnutí za léčebná opatření), které bojuje za levné léky pro všechny HIV pozitivní a nemocné AIDS. Sám odmítá brát léky, které mu předepisují lékaři, dokud nebudou dostupné i chudým Jihoafričanům. V dubnu 2001 ho časopis Time jmenoval osobností týdne. Zackie Achmat je jedním z porotců právě probíhajícího pražského festivalu „Jeden svět“, který mu minulý čtvrtek udělil cenu Homo Homini za „osobní nasazení včetně nasazení vlastního života při prosazování obecně prospěšných cílů“.

Jste HIV pozitivní, ale odmítáte brát léky, dokud nebudou v Jihoafrické republice dostupné všem. Kdy jste se pro to rozhodl?

Svou diagnózu jsem se dozvěděl už v roce 1990, ale až v prosinci 1998 jsem poprvé onemocněl infekcí v souvislosti s HIV. Můj doktor mi tehdy řekl, že bych se měl začít léčit virostatiky. Věděl jsem, že bych si to mohl dovolit, protože mám přátele, kteří by mi drahé léky zaplatili. Také jsem si ale uvědomil, že kdyby se to stalo některému z mých bratrů nebo sestře, nikdy by si tak nákladnou léčbu dovolit nemohli. Jsem ve své zemi celkem známý - kvůli svým předchozím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].