Obyvatelé Segedínu vesměs nechápou, proč se mnohý Čech usměje, když zaslechne jméno tohoto jihomaďarského města. Segedínský guláš, hojně rozšířená součást českého jídelníčku, jim totiž nic neříká. Pokrm podobný českému segedínu však maďarská kuchyně přesto zná. Jmenuje se székelygulyás (čti sékejgujáš) a název segedín vznikl pravděpodobně jeho zkomolením. Rozdíl však není jen v pojmenování, ale také v přípravě obou gulášů.

Pastevec a polévka

Székelygulyás dostal jméno po jistém panu Székelyovi, který měl v Budíně v první polovině 19. století hospůdku proslavenou výtečnou kuchyní. Traduje se, že jednou k Székelyovi vtrhla parta rozdováděných umělců už po zavírací době a sháněli se po jídle. Správný hospodský hosta nikdy nevyžene, a tak Székely sebral v kuchyni zbytky perkeltu (hustší polévky z vařeného masa) a kysaného zelí, obojí smíchal, polil smetanou a čekal, co to udělá…Dnes se v Maďarsku pod székelygulyásem rozumí jídlo, jehož základem je perkelt z vepřového kolena doplněný kyselým zelím, zadělávaný smetanou a okořeněný mimo jiné i nezbytnou paprikou. Hotové jídlo se pak ještě jednou polije smetanou a podává s chlebem.Co se týče samotného guláše, jde skutečně o původní maďarské jídlo. Guláš se odvozuje od slova gulya, což znamená stádo skotu. Pastevec se pak jmenuje gulyás (gujáš) a toto jméno zdědila i sytá a jednoduchá polévka, kterou si gulyás vařil v kotlíku.

Uherák z Moravy

Segedín se však proslavil jinou…

35.jpg
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

35.jpg
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 37 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte