Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Blbá nálada zmizela

Rámeček

VLADIMÍR ŠPIDLA (49) pochází z Prahy. Po studiích na Filozofické fakultě UK jako dělník, archeolog a úředník. Členem sociální demokracie je od listopadu 1989, od roku 1997 jejím prvním místopředsedou, na dubnovém sjezdu strany bude jediným kandidátem na předsedu. Roku 1996 byl zvolen poslancem, v červenci 1998 ho Miloš Zeman jmenoval místopředsedou vlády a ministrem práce a sociálních věcí. V. Špidla je ženatý, ve volném čase provozuje dálkový běh.

Jste jediným kandidátem na předsedu ČSSD. Co chcete straně přinést?

Jednoznačný sociálnědemokratický přístup, to znamená zřetelnější pojetí strany jako demokratické obce. Jakékoli základní rozhodnutí by se mělo odehrát po odpovídající diskusi. Mělo by být jasné, kdo rozhodl, proč rozhodl a jak je za to odpovědný.

V tuto chvíli se zdá, že do vedení strany se nikomu moc nechce, ani na křesla místopředsedů není velká tlačenice. Nebojíte se, že vaše kariéra skončí prohranými volbami?

Nijak zvlášť. Za prvé si myslím, že volby nejsou prohrané. Za druhé neusiluji o funkci z osobní ctižádosti. Sociální demokracie potřebuje překlenout nějaké období, potřebuje vyhrát volby, a jsem přesvědčen, že k tomu můžu přispět. Jde mně o sociální demokracii.

V každém případě riskujete.

Kdyby nás potkal ve volbách neúspěch, tak se to projeví na mém osobním osudu, o tom není pochyb. Ale mohl bych žít i mimo politiku a také každá porážka nutně nemusí znamenat úplnou ztrátu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].