Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Myslím, že jsme se chovali moudře

Prezidentka Irské republiky paní MARY McALEESEOVÁ (48) se narodila v Belfastu v rodině, která byla přímo postižena důsledky severoirského konfliktu. Vystudovala práva, vyučovala na univerzitě v Dublinu, působila jako novinářka a akademická hodnostářka na univerzitě v Belfastu. Prezidentkou své země byla zvolena v roce 1997, kdy Irsko už zažívalo velký hospodářský rozmach. Ve Velké Británii je McAleeseová označována za skrytou sympatizantku politické strany Sinn Féin (legálního křídla IRA), ve své zemi se ale těší pověsti političky, která usiluje o pokrok v mírovém procesu a o definitivní ukončení násilí. Před nedávnem přijela do Prahy na oficiální státní návštěvu jako první nejvyšší představitel Irské republiky. Kromě Prahy navštívila Český Krumlov a setkala se s předními českými politiky. Mary McAleeseová je vdaná, má tři děti.

Co je pravdy na tom, že ekonomický úspěch Irska souvisí s tím, že jste anglicky mluvící zemí?

Něco na tom je. Především pro mladou a střední generaci se angličtina stala obrovským aktivem. Tak například zahraniční investoři u nás najdou vysoce vzdělanou pracovní sílu, která mluví anglicky, a mohou si tu vytvořit dobrou pozici pro vstup na společný trh Evropské unie. Platí to především pro americké investory. Angličtina je naším hlavním jazykem.

A irština?

Irština je prvním jazykem irského národa. Ale bohužel to není jazyk nejvíce používaný. Byla dlouho zanedbávána a za britské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 28 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].