Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

V žádném případě nelituji

PAVEL MERTLÍK (38) je nejmladším členem české vlády. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde později učil jako odborný asistent. V 90. letech pracoval v Institutu ekonomie ČNB, později jako asistent na Fakultě sociálních věd UK. V letech 1981–90 byl členem KSČ, později Nezávislé levice, v roce 1995 vstoupil do ČSSD a stal se v ní předsedou národohospodářské komise. V Zemanově kabinetu byl od počátku místopředsedou vlády pro ekonomiku, v červenci byl kromě toho jmenován ministrem financí. P. Mertlík je ženatý, má dva syny.

Jste místopředsedou vlády pro ekonomiku, přitom jste považován za ryzího akademika. Máte nějaké praktické zkušenosti s ekonomikou?

Když nepočítám, že jako každý občan jsem zákazník a spotřebitel, tak ani ne. Měl jsem živnostenský list na organizační a finanční poradenství, vypracovával jsem analýzy pro soukromý sektor.

Minulý měsíc jste převzal i ministerstvo financí, které je považováno za nejtěžší vládní úřad. Myslíte, že máte pro jeho řízení zvláštní manažerské schopnosti?

Kdybych měl pocit, že svou funkci nezvládnu, tak bych ji nepřijal. Něco málo o managementu vím, ale takové ministerstvo se stejně nedá řídit autokraticky. Musíte se obklopit kvalitními lidmi.

Když jsme u spolupracovníků: budete zjišťovat, proč váš předchůdce jmenoval svým poradcem šéfa bývalé finanční skupiny Motoinvest Pavla Tykače?

Nebyl jsem tím nadšen a zarazilo mě to jako celou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].