Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Literatura

Tento svět + Pod koly

Hermann Hesse

Autor: Repro Respekt
Autor: Repro Respekt

V díle Hermanna Hesseho (1877–1962) má zvláštní význam motiv cesty. Najdeme tu postavy, které svůj život zdánlivě promarnily bezcílným tuláctvím (Knulp), jiné zase po dlouhém putování dospěly k naplnění svého osudu (Siddhártha). Některé hrdiny zastihneme uprostřed cesty při zastávce, jež se jim tak či onak stane osudnou. Harry Haller ze Stepního vlka se usadí v cizím městě, kde se zaplete do magických dějů, které rozloží jeho osobnost na tříšť souznějící s třeštěním moderní civilizace. Hrdina Klingsorova posledního léta zavítá na italský venkov, aby tu v horečnatém opojení vínem, přírodou a ženami namaloval svůj autoportrét, jenž se stane jeho malířskou závětí. Život „na cestě“ Hesse obvykle porovnává se zajištěnou existencí, jakou člověku skýtá ustálený společenský řád. Řada jeho poutníků skončí neslavně, zatímco ti, kteří setrvali v rodných městech, dosáhnou solidní prosperity. Cesta z uzavřeného prostoru tradice znamená vymknout se řádu, opustit omezenou zkušenost sousedského společenství a vydat se napospas dobrodružství, které může člověka povznést i zničit.Celé Hesseho dílo je vlastně hledáním smyslu cest. V raných realistických prózách se cesty jeví jako cvičení v praktické transcendenci: jejich vyústění jsou různá, často nešťastná, autor se nicméně opakovaně ptá, zda už jen ten odvážný krok za hranice známého není čímsi cenným a smysluplným. V pozdních dílech se u cest začíná rýsovat cíl, symbolizuje jej například tajemná Země východní, mystická alternativa pokleslého a duchovně vyčerpaného Západu.Po cestě lze putovat dvěma směry - tam, anebo zpátky. Zatímco pozdní Hesse sní o cestách, jež by lidstvo definitivně vyvedly z labyrintu utilitární civilizace, kde bují povrchnost a zuří světové války, v prózách z mládí hraje důležitou roli motiv návratu. Ten je také v mnoha podobách rozehrán v povídkovém souboru Tento svět, který je spolu s novelou Pod koly zařazen do svazku, jímž nakladatelství Argo zahajuje souborné vydání autorova díla.

Usazená společnost

Východiskem cest a cílem návratů je u mladého Hesseho idylické švábské maloměsto, v němž setrvačnost života svázaného konvencemi dosud uchovává ducha středověku. Místní měšťané osvědčují obchodnickou či řemeslnou zdatnost a poctivost, starají se o rodinu, v hospůdkách si dopřávají drobná potěšení a úzkostlivě dbají na to, aby se ničím nevydělovali z průměru. Hluboko v duši chovají „neuhasínající nedůvěru ke každé nadřazené síle a osobnosti a instinktivní, ze závisti pramenící nepřátelství vůči všemu nevšednímu, svobodnějšímu, jemnějšímu, duchovnímu“.Shoda měšťanstva v názorech i snahách, postojích i životních návycích, stupnicích hodnot i obavách z jejich narušení vytváří neobyčejnou společenskou stabilitu. Vše zde má své odvěké místo. Do široké ulice, kde stojí domy solidních starousedlíků s vlastními místy v kostelních lavicích, ústí úzké, pokřivené uličky chudiny, v nichž se barabizny vzájemně okrádají o prostor i světlo. Kdo pilně a v bázni boží pracuje, domůže se jistě takového postavení, jaké mu přísluší podle původu a dosaženého vzdělání; pokud však získá pověst nepoctivce, holduje alkoholu a příliš podléhá citovým hnutím, klesá po společenském žebříčku a může se nakonec ocitnout mezi zkrachovalci. Společnost se o něj postará, ale přísný řád platí i v chudobinci. V patriarchálním Německu se žije spokojeně, pokud jedinec dodržuje občanskou kázeň, když to nedokáže, nezbývá mu než trpět, nebo se vydat na cestu. Tou je nakonec i sebevražda, kterou v chudobinci spáchá jeden ze staříků.I ve společenství, které se vzájemně vychovává k omezené průměrnosti, se může mezi dětmi objevit mimořádně nadaný jedinec a patriarchální stát pochopitelně s takovou možností počítá. Mladý talentovaný hrdina novely Pod koly je z provinčního městečka vyslán k státním zkouškám, které úspěšně složí, a stane se studentem prestižní školy, jejíž absolvování zajišťuje celoživotní kariéru. Postupně se však ukazuje, že pěstování talentu pojímá společnost jako drezuru mrzačící osobnost. Chlapec stres nevydrží, zhroutí se a po návratu do rodného městečka se stává obyčejným zámečnickým učněm. Jeho kamarádi ze sousedství, kteří žádné velké nadání neprokázali, si radostně užívají života, ale on je trýzněn pocitem selhání. Ten se vystupňuje do krajnosti, když se s novými dělnickými přáteli v sobotu opije - ze studu se pak utopí. Mimořádné nadání se v novele jeví jako skrytá vina, kterou je jedinec povinen odčinit nelidskou dřinou, anebo musí městu zmizet z očí.

Počátek velkého příběhu

Prózy Hermanna Hesseho mívají často autobiografický ráz. Autor pocházel stejně jako jeho hrdina ze schwarzwaldského maloměsta, získal státní stipendium na studium teologie v Maulbronnu, ale v patnácti odtud utekl a nějaký čas rovněž pracoval v rodném městě jako mechanik. Jenže se neutopil a místo toho opustil domov, aby se v cizích městech vyučil knihkupcem. Novela Pod koly se jeví jako pokus představit si, jak by sám dopadl, kdyby v sobě nenalezl dostatek vzdoru a odvahy.Spisovatelé, kteří dbají na dobré jméno, se už půldruhého století předhánějí v kritice maloměšťáctví. Hrdinové Hesseho povídek pohlížejí na tradiční patriarchální svět s jemnou ironií, a když se setkávají s někdejšími chlapeckými láskami, které se mezitím provdaly za úctyhodné měšťany, bolestně vnímají, jak z nich řádný a omezený život setřel půvab. Hesseho ironie však není v nejmenším nenávistná, ale pojí se s okouzlením. Usazený řád starého Německa se v řadě povídek jeví jako cenná starožitnost propadající zániku, jako ztracený ráj. Banální maloměstské historky vypráví autor tím nejvznosnějším básnickým jazykem, stylem přiměřeným velkým příběhům. Ale ono tu koneckonců jde o počátek velkého příběhů dvacátého století, jímž je rozpad tradičního světa.V době, kdy texty vznikaly, spěla Evropa k první světové válce. Na jejím počátku uspořádali němečtí nacionalisté na Hesseho mediální štvanici kvůli jeho pacifistickému článku a v následujících několika letech spisovatel bojoval s těžkými depresemi. Válka a poválečné těžkosti rozbily měšťanský svět, a v slavných poválečných románech Hermanna Hesseho se už hrdinové nemají kam vracet.

Hermann Hesse: Tento svět, Pod koly. Souborné dílo Hermanna Hesseho, sv. 2. Přeložili Vratislav Slezák (Pod koly), Gabriela Veselá a Jiří Veselý (Tento svět), vydalo nakl. Argo, 336 stran, náklad 3000 kusů, doporučená cena 264 Kč.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].